Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Den store klesbyttedagen kom til Østby

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 25.03.2019 17:47:13
Stabler med klær

Misjonshuset Betel på Østby var åpent for mottak av klær torsdag 4. april kl. 18-20, fredag 5. april kl. 10-20 og på sjølve klesbyttedagen lørdag 6. april kl. 10-16.

Foto: Åsmund Gautrik Teppen

​Du har det sikkert du også - fine klær du ikke bruker lenger. Lørdag 6. april 2019 kunne du bytte dem i nye favoritter på Østby.

​Åsmund Gautrik Teppen skrev før den store klesbyttedagen:

Lørdag 6. april arrangerer Østby MSK speidergruppe den store klesbyttedagen i misjonshuset Betel på Østby. Der kan du levere inn klær du ikke lenger bruker og få med andre hjem igjen. Om noen har spørsmål, kan de ringe meg på tlf. 411 00 918.

Klesskatter

Speidergruppa bruker Naturvernforbundets modell, og de skriver i sin pressemelding:

Bytt vekk gamle klesskatter du ikke bruker lenger – og få nye favoritter i retur! Lørdag 6. april kl. 10-16 arrangeres det klesbyttefest på misjonshuset Betel for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

Miljøvennlig

­- Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen, og klesbyttedagen er noe alle kan være med på, sier Janne Gillgren i Naturvernforbundet. Janne er prosjektleder for Den store klesbyttedagen, og hun håper at klesbyttedagen kan bidra til at kvalitet og gjenbruk blir lettere enn å kjøpe nyproduserte klær.

Miljøfotavtrykk

- Vårt store miljøfotavtrykk skyldes blant annet klesforbruket vårt. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte. Ved å bytte reduserer vi behovet for å kjøpe nye klær, og dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen vår kraftig. Hvis alle nordmenn byttet til seg tre plagg i året, i stedet for å kjøpe nytt, ville vi kuttet like mye CO2 som om alle bileiere i Norge lot bilen stå i fem dager, sier Gillgren. 

Byttekuponger

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke. Innlevering av klær skjer i misjonshuset torsdag 4. april kl. 18-20, fredag 5. april kl. 10-20 og lørdag 6. april.

Miljøtiltak

- Klesbytting er et hyggelig og enkelt miljøtiltak og et godt alternativ til shopping, sier Østby MSK speidergruppe. 

I 2018 ble det arrangert 80 klesbyttefester over hele landet, og nærmere 18 000 plagg byttet hender i løpet av dagen. I år forventes det rundt 5 000 deltakere nasjonalt.

Sist oppdatert: 11.04.2019 14:21:28