Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Borgerlige vielser i Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 17.01.2018 14:25:00
Jan Sævig, Erik Sletten og Stine Akre

​Rådmann Jan Sævig, ordfører Erik Sletten og varaordfører Stine Akre kan vie par som ønsker borgerlig bryllup i Trysil.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Ordfører Erik Sletten, varaordfører Stine Akre og rådmann Jan Sævig er de som kan vie par borgerlig i Trysil.

​Siden 2018 har kommunene hatt myndigheten til å foreta borgerlige vielser i Norge. Ifølge ekteskapsloven skal ordfører og varaordfører være vigslere. Kommunestyret kan velge flere blant de folkevalgte eller kommunalt ansatte hvis de vil, og i Trysil har de utnevnt rådmann Jan Sævig til vigsler.

Hvor og når

Kommunestyret har vedtatt at borgerlige vielser kan foregå på fredager kl. 10-15 og på den første lørdagen i måneden kl. 11.30-12.30. De har valgt Morensalen på biblioteket og kommunestyresalen i rådhuset som vigselrom. Der koster det ingenting å bli viet.

Utendørs

Brudefolk som ønsker å vie seg andre steder, for eksempel utendørs, kan fremme ønske om dette. Så er det opptil vigslerne å vurdere om de synes det ønskede stedet er egnet. De kan altså avslå ønsker om vielser utenfor Morensalen og kommunestyresalen. Når de innvilger slike ønsker, vil de ta betalt for medgått tid og eventuelle kostnader til transport.

Seremonien

Brudefolk, forlovere og gjester bør møte opp utenfor vigselrommet 10-15 minutter før vielsen starter. Der blir dere hentet når vigsler er klar. Seremonien varer i 10-15 minutter. Vigsler leser en lovbestemt tekst og spør om dere vil ha hverandre til ektefeller. Svarer begge ja, erklærer vigsler dere for å være rette ektefolk. Så undertegner brudeparet, vitnene og vigsler vigselprotokollen.

Valgfritt

De som vil ha musikk eller diktlesning under seremonien, utveksle ringer og/eller fotografere, avtaler det med vigsler på forhånd. Det samme gjelder om dere ønsker å pynte lokalet ekstra.

Språk

Våre vigslere vier på norsk eller engelsk. De som ønsker andre språk, må ha med kvalifisert tolk.

Kontakt oss

De som har lyst til å bli viet borgerlig i Trysil, kan sende inn skjemaet Borgerlig vielse - registrering som ligger under Mer informasjon på denne siden, eller sende en e-post til postmottak@trysil.kommune.no, eller ringe servicetorget på tlf. 62 45 77 00 mandag-fredag kl. 9-15 og oppgi navn, adresse, ønsket bryllupsdato og vigselsted.

Folkeregisteret

Før vi kan avtale vigsel, må dere sende oss en original prøvingsattest fra Skatteetaten. Den får dere tilsendt derfra dersom vilkårene for å inngå ekteskap er innfridd. Men først må dere altså selv sende inn egenerklæringer, forlovererklæringer og andre skjemaer slik at de kan få prøvd vilkårene - se lenke til høyre. Vær ute i god tid.

Fire måneder

Prøvingsattesten er gyldig i fire måneder. Har du spørsmål om prøvinga, må du kontakte ditt lokale folkeregister. For tryslinger vil det si på Skatt øst på Hamar.

Sist oppdatert: 24.06.2020 13:25:44