Akuttmottak for asylsøkere også på Trysilfjellet leilighetshotell og Ljøratunet

Trysilfjellet leilighetshotell

​UDI har inngått avtale om innkvartering av 80 asylsøkere på Trysilfjellet leilighetshotell i to måneder fra 23. november.

Foto: sudrheimgruppen.no

UDI har inngått avtale om akuttinnkvartering for asylsøkere både på Trysilfjellet leilighetshotell og på Ljøratunet.

​Det er 152 plasser på Ljøratunet og 80 på leilighetshotellet. Begge steder er det inngått tomåneders avtaler, men UDI varsler at det kan bli behov for å forlenge dem. Fra før har UDI avtale om 150 akuttplasser på Trysil-Knut hotell.

Positivt møte

De første 90 asylsøkerne kom til Ljøratunet natt til 20. november, ifølge ordfører Erik Sletten. Av dem var 20 under sju år. Det er mange nye på et lite sted som Ljørdalen, men folk der er positive, og mange vil hjelpe og gjøre sitt for at oppholdet her blir best mulig for asylsøkerne, rapporterer han etter det gode informasjonsmøtet som Ljøratunet holdt søndag kveld.

På leilighetshotellet ved Trysil-Knut arena har UDI avtale i to måneder fra 23. november.

Lenger botid

UDIs mål om at asylsøkerne bare skulle være noen døgn i akuttinnkvarteringene før de ble flyttet til ordinære mottak, er akkurat nå uoppnåelig. Det kommer så mange at mangel på mottaksplasser er blitt en flaskehals.

- Det betyr at asylsøkerne blir boende i mye lenger i akuttinnkvartering enn intensjonen var, skriver seniorrådgiver Kjersti M. Teksum Molthe i UDI regionkontor Indre Østland.

Utfordringer

Hun har forståelse for at det er krevende for kommunene fordi lenger botid sannsynligvis vil ha konsekvenser for de helsetjenestene asylsøkerne har krav på. Ledelsen i Trysil kommune har vært forberedt på at det kunne komme flere asylsøkere hit, og at de kan bli lenger.

De har planene klare for hvordan asylsøkerne skal få den helsehjelpen de i likhet med alle andre som kommer hit, har krav på, uten at det går utover tilbudet til den jevne trysling.

Helseteam

- Vi har et team med sykepleier og lege som har hatt fast oppmøte på Trysil-Knut hotell og gjort mest mulig av helseundersøkelsene og veiledningen der. Det har vi bare gode erfaringer med, så det vil vi forsøke å fortsette med også på de nye akuttmottakene, sier ordfører Erik Sletten.

Flere plasser

Teksum Molthe skriver at UDI nå har lyst ut behov for 30 000 ordinære plasser for resten av året og 2016. Konkurransen avsluttes og kontrakter inngås 8. januar med oppstart snarest mulig etterpå. Det vil være snakk om treårs kontrakter med mulighet for forlengelse i tre år.

Større mottak

- I tillegg arbeider vi med å få til innkvarteringssteder over hele landet som kan huse inntil 1 000 beboere, skriver hun. - Men i mellomtiden må vi også etablere flere akuttinnkvarteringssteder, og sannsynligheten for at vi forlenger minst en gang er meget stor.

Enslige mindreårige

UDI jobber også for å etablere flere mottak for enslige mindreårige.

- Vi har fått tak i om lag halvparten av de plassene vi trenger i vår region. Det kan hende vi inngår avtaler med direktekjøp av plasser mens vi venter på en ny utlysning, skriver hun.

Sist oppdatert: 23.11.2015 18:18:58