Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

75-års markeringa i Nybergsund

Mann i svart dress og frakk med ordførerkjede står og holder en blå perm

Ordfører Ole Martin Norderhaug holdt velkomsttale under minnemarkeringa 11. april 2015.

Foto: Roar Vingelsgaard

​Nærmere 150 personer deltok på minnemarkeringa av at det er 75 år siden Nybergsund ble bombet av 11 tyske fly som jaktet på Kongen og regjeringen.

I løpet av et døgn var Nybergsund sentrum for viktige begivenheter for konge og regjering. En av vår histories viktigste regjeringsbeslutninger ble tatt nettopp i Nybergsund, og dramaet i Kongeparken vil for alltid stå som en milepel i landets historie.

Historisk vandring

​Roar Vingelsgaard og Vidar Linstad ledet den historiske vandringa lørdag 11. april 2015. Under turen fra Kongsgården til Kongeparken i Nybergsund fortalte de om bakgrunnen for at Kongen og regjeringen befant seg i Trysil, om hvordan tyskernes angrep forløp og hvor bombene traff og satte hus og biler i brann. Vandringa endte opp i Kongeparken der ordfører Ole Martin Norderhaug ønsket velkommen.

Kransenedleggelse

Pensjonert oberst Hans Harviken gikk i sin tale gjennom den militære situasjonen i 1940. Han berømmet innsatsen til de norske styrkene og alle de frivillige som deltok. Han pekte også på det betenkelige i at det norske forsvaret er nedbygd og stilte spørsmål om vi er rustet for de utfordringer og trusler som vårt tid står overfor. Deretter la han ned en krans ved bautaen over de tryslingene som ble drept.

En mann legger ned en blomsterkrans foran en bauta
Hans Harviken legger ned krans. Foto: Roar Vingelsgaard

Seremonien ble innledet ved at Stefan Bernard spilte Kongesangen og avsluttet med Ja, vi elsker.

Velkomsttalen til ordfører Ole Martin Norderhaug kan du lese til høyre.

Arrangører var Trysil kommune, Nybergsund grendeutvalg og Foreningen Norden.

Skrevet av Ole Martin Norderhaug.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 13.04.2015 10:09:00