450 tyske soldater i Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 08.10.2018 07:00:00
Tyske stabsoffiserer møter Trysils beredskapskoordinator og assisterende rådmann

Stabsoffiserer fra logistikkavdelingen i det tyske forsvaret har møtt assisterende rådmann Bjørn Myhre og beredskapskoordinator Hans Martin Aas for at Trident Juncture skal gli mest mulig knirkefritt for alle parter.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Rundt 450 tyske soldater fra forsyningsbataljonen var stasjonert i Trysil under Trident Juncture.

​De første kom 8. oktober, og de siste dro igjen 24. november.

Sju steder

Beredskapskoordinator Hans Martin Aas og assisterende rådmann Bjørn Myhre møtte stabsoffiserer fra logistikkavdelingen i det tyske forsvaret for å få informasjon i forkant av øvelsen. De tyske forsyningssoldatene, som alle bar våpen, hadde tilhold på seks forskjellige steder; Sæteråsen, Trysil Interiørtre, bussgarasjen på Mosanden, Trysil idrettsplass, i en teltleir ved Radisson Blu Resort Trysil og ved Jordet stadion og samfunnshus. I tillegg var en tropp fra en annen bataljon ved Engerneset samfunnshus. Alle leirene var inngjerdet, og det var adgang forbudt.

Militært område

- Vær vennlige og respekter det. Ikke gå inn på militært område. Det er heller ikke lov til å røre gjerdene, våpen, kjøretøy eller annet utstyr. Men det er tillatt å spørre høflig om å få se på utstyret. For eksempel kommer det til å stå en diger tanks med ei kjempekran på Mosanden, oppfordret  Hans Martin.

Forsyninger

Hovedoppgaven til de tyske soldatene i Trysil var å transportere og forsyne styrkene som deltok i kamphandlinger lenger nord.

- De har med seg 250 kjøretøy til Trysil, så trafikkflyten kommer til å bli påvirket til tider. Så langt det går, vil de kjøre på kveld og natt for å påvirke trafikken minst mulig. Mesteparten av transporten vil foregå på riksveg 25 til Nybergsund, fylkesveg 26 videre nordover og fylkesveg 281 fra Jordet mot Rena, sa Hans Martin.

Kjøretøyene

De tyske kjøretøyene var alt fra jeeper til store semitrailere.

- Det blir flest små lastebiler. De aller fleste har typisk militærfarge, men de har leid inn noen kjøretøy med andre farger. De er tydelig merket med Bundeswehr, så det skal ikke være noen tvil om det er militære eller sivile kjøretøy, sa Hans Martin.

Forsyninger

Det ble ikke ekstra lange køer i butikkene på grunn av tyskerne. De hadde med det meste av det de trengte av forsyninger, inkludert drivstoff.

- Men det er klart - de kan jo gå tomme for forbruksvarer som barbersaker og hygieneartikler, eller de kan få lyst på sjokolade eller noe annet - og da vil de sjølsagt handle i lokale butikker, sa Hans Martin.

Ikke til bry

- Tyskerne er veldig opptatte av at de skal være minst mulig til bry når de er her. Derfor er det viktig for dem å ha en god dialog med oss lokalt og særlig da lokale myndigheter. De har også møtt lensmann og brannvesen i forkant av øvelsen, sa Hans Martin.

Spørsmål

- Er det noen som lurer på noe, eller reagerer på noe, er tyskerne veldig åpne for at lokalbefolkningen tar kontakt. Det går også an å ta en telefon til assisterende rådmann eller meg hvis det er noe, sa Hans Martin.

Sist oppdatert: 26.11.2018 07:55:42