303 asylsøkere i Trysil

Trysilfjellet leilighetshotell

​Det er nå 71 asylsøkere på Trysilfjellet leilighetshotell. 50 av dem kom fra det nå nedlagte akuttmottaket på Femundtunet i Engerdal.

Akkurat nå er det 303 asylsøkere på akuttmottakene i Trysil.​

​124 av dem er på Trysil-Knut hotell som har forlenget avtalen med UDI til 2. mars. 108 av dem er på Ljøratunet som har avtale til 19. januar. De siste 71 er på Trysilfjellet leilighetshotell som har avtale med UDI til 23. januar, men som har søkt om å bli permanent asylmottak med 250 plasser.

Norskundervisning

Kommunalsjef Jo Stuan har opplegget klart for å starte norskundervisning av de 14 barna i skolepliktig alder på Trysil-Knut hotell. Vertskommunen plikter å gi slik undervisning når det er sannsynlig at barna blir i kommunen i tre måneder eller mer. Stuan venter bare på klarsignal fra rådmannen.

Opplegget

Liv Vingelsgaard på Innbygda skole er koordinator for norskundervisningen.

- Vi har avtale med pensjonerte lærere som skal stå for undervisningen på hotellet tre timer om dagen fire dager i uka de første tre månedene. Ungene skal også få delta på aktivitetsdager og liknende på skolen. Deretter tenker vi at de gradvis skal integreres i ordinær undervisning dersom de fortsatt er i Trysil, sier Stuan.

Ljørdalen

De har også planlagt norskundervisning for de 11 ungene på Ljøratunet, men avventer oppstart der til det blir klart om det fortsatt blir asylmottak der etter 19. januar. De jobber også med å få tak i en lærer til der.
Så langt har frivillige pensjonerte lærere gitt noe norskundervisning på eget initiativ.

Helseundersøkelser

Helsesjef Jon Arne Bye forteller at det ambulerende helseteamet som består av en sykepleier og turnuslege er på hvert av mottakene en dag i uka. Det fungerer fint, men helseundersøkelsene er tidkrevende. Barn og unge prioriteres. Så langt har 38 vært til helseundersøkelse. På helsesenteret er tuberkulosetestinga i gang.

Rolig

Lensmann Sondre Kristian Grønstad sier at det stort sett er rolig på asylmottakene i Trysil. Politiet har vært på et par utrykninger, men det var udramatisk og helt i starten av mottaksdrifta. Siden har det ikke vært noen episoder som politiet har fått melding om.

Sist oppdatert: 08.01.2016 12:53:15