Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Nyheter

Slik feirer vi nasjonaldagen i år

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 11.05.2020 08:45:02
Norsk flagg

17. mai blir annerledes i år. Men det kan bli en fin og minnerik dag likevel!

Det sier den kommunale, koronaoppnevnte 17. mai-komiteen som har bestått av ordfører, varaordfører, kultursjef, leder for kommunikasjonsavdelingen, kommuneoverlegen og leder i 17.mai-komiteen i Innbygda. De oppfordrer alle til å skape gode 17. mai-opplevelser og feire hjemme.

- Ta gjerne på finstasen, spis god mat og mye is, møt noen venner og familie, syng nasjonalsangen sammen med hele Norge kl. 13 og gratuler hverandre med dagen, samtidig som alle holder avstand til hverandre, sier de.

Grendearrangementer

Under ser du hva som skjer ute i grendene - og i sentrum, alfabetisk sortert. Mangler di grend? Vi tar imot program på webmaster@trysil.kommune.no og oppdaterer vi denne artikkelen fortløpende.

Eltdalen

17. mai i Eltdalen grendehus

 • Kl. 11: Oppmøte. Kaffe og kaker serveres fra disken på kjøkkenet.
 • Kl. 12: Korpset holder minikonsert.
 • Kl. 12.30: Tale for dagen ved av Renate P. Karlsmoen
 • Kl. 13: Hele vårt langstrakte land samles i felles nasjonalsang.

Pølser og lodd selges gjennom hele dagen og betales helst med Vipps. Da vi kan være samlet maks 50 personer, vil vi gjerne ha et hint om hvor mange som kommer. Vanlige smittevernsregler følges selvfølgelig!

Velkommen!

Engerneset

17. mai-komiteen og styret i Engerneset vel har avlyst den lokale feiringa og henviser feirelystne til Jordet.

Grøndalen

Kl. 8: Flaggheising og kransnedleggelse ved bautaen.

Grøndalen Idrettslag ønsker dere hjertelig velkommen til feiring av 17. mai kl. 12 på klubbhuset, etter gjeldende regler for sammenkomster. Vi vil være både ute og inne i forhold til reglene for å holde avstand.

Vi vil ha familierebus og loddsalg. Kanskje finner vi på noe mer avstandsmoro. Korpsmusikk fra stereoanlegg!

Salg av pølse, bløtkake, is, boller, brus og kaffe.

Ingen selvbetjening. Nasjonalsangen kl. 13.

Det er lov med maks 50 personer på arrangement om dagen, og det må foreligge liste over deltakerne. I den anledning ønsker vi påmelding innen fredag 15. mai kl. 19, til Inger på tlf. 48 24 58 48.

Velkommen til en litt annerledes 17. mai-feiring på Grøndalen!

Innbygda

I Innbygda er det ikke lagt opp til arrangementer med folkeansamlinger. Men noen tradisjoner vil bli delt digitalt på Trysil kommunens hjemmeside og facebookside. Disse filmene blir publisert på morgenen:

 • Bekransning av bautaen i parken
 • 17.mai-tale med mange forskjellige

Kirken i Trysil har produsert to filmer som begge representerer og fremhever det gode fellesskapet vi har i Trysil. De offentliggjøres 17. mai kl. 9 på Trysil kirkes facebookside:

 • Trysilsangen fremført av tryslinger vi alle kjenner.
 • Tradisjonell 17. mai-gudstjeneste som er spilt inn i alle Trysils sju vakre kirker, og der alle kirkens ansatte er med for å gi sin hilsen. Trysil Mandskor, Regnbuen og Voices deltar med sang. Filmen avsluttes med oppfordring til allsang av "Ja, vi elsker, trygt ledet av Trysil Mandskor.

Trysil skolekorps, Trysil Musikklag og Trysil Mandskor skal synge for beboerne på sykehjemmet, Østhagen og Borgtun. Det skjer utendørs i løpet av dagen og blir en hyggelig markering for beboerne der. 

Kl. 6 og kl. 13 blir det avfyrt salutt med tre smell i Innbygda for å markere nasjonaldagen.

Kl. 13 synger hele Norge «Ja, vi elsker». Vi oppfordrer alle til å delta der dere er, og dele dette på sosiale medier.

Det blir ikke tradisjonelt barnetog i år, men man kan gjerne gå ut på tur. Trysil folkebibliotek har laget en 17. mai-natursti med spørsmål som blir hengt opp spredt i sentrum. Et kart med avmerkede poster legges ut på kommunens hjemmeside på morgenen 17. mai. De som ønsker det, kan gå og finne postene, svare på spørsmålene og sende inn svar på e-post til tood@trysil.kommune.no. Husk å hold avstand til hverandre når dere deltar på naturstien! Svarene blir publisert 18. mai. Vi trekker ut to vinnere som får gavekort.  

Jordet

Velkommen til en annerledes 17. mai i en annerledes tid.

 • Kl. 7: Salutt
 • Kl. 11.30: Biltog fra den gamle bensinstasjonen, via Slummen, Kongsbakken, Åkerlykkja, Eltdalsvegen, Togmyrvegen, Vasskjeldbakken, Skjærvegen, Åkerlykkja, Slettåsvegen, fylkesveg 26 til Øyen kiosk der vi snur, tilbake til samvirkelaget, gjennom grenda, over gamlebrua og til samfunnshuset. Vi håper mange kommer med flagg i biler og står langs ruta.
 • Kl. 13: Fellesnasjonalsang ved samfunnshuset. Jordet skolekorps holder minikonsert med to marsjer, "Ja, vi elsker" og "Kongesangen".

Etter nasjonalsang og konsert utdeling av gratis is.

I perioden 15.-17. mai blir det digitalquiz med appen Actionbound. Last gjerne appen ned på forhånd. Quizen blir rundt i Jordet sentrum og er laget av Jon Torger Storsnes, Brit Skålholt og Gunn Marit Stengrundet.  

Ljørdalen

Kl.12.30 samles vi på Sørhusjordet.

 • Lørdalen Musikkforening spiller.
 • Tale ved Ingrid Nylund.
 • Kl. 13 synger vi "Ja, vi elsker" sammen med hele Norge.
 • Gratis is til alle.

Vi parkerer bilene på Sørhusjordet og sitter varmt og godt i bilene mens feiringen pågår.
Velkommen til en annerledes og minneverdig markering av nasjonaldagen. 

Nybergsund

Det blir i år en litt alternativ og forenklet 17. mai-feiring i Nybergsund grunnet den pågående koronasituasjonen.

 • Kl. 8: Flaggheising ved samfunnshuset. Korpset spiller.
 • Ca. kl. 9: Bekransning ved Kongebautaen. Korpset spiller.

Har du lyst til å møte opp, så husk å holde GOD AVSTAND, og følg for øvrig de gjeldende anbefalingene i forhold til smittevern.

Vi ønsker dere alle en flott dag!

Slettås

Kl. 8: Flaggheising
Kl. 12: Traktorkolonne. Gratis is
Kl 13: "Ja, vi elsker". Veteranklubben kjører gjennom grenda.

Søre Osen

Velkommen til 17. mai-feiring i Søre Osen!

Kl. 12: Enkel markering på Østenheden

 • Korpset spiller
 • Tale for dagen ved Anette Gjerskaug
 • Bekransning av bautaen

De som ønsker å delta, oppfordres til å holde 1 meters avstand mellom hver husstand, eller sitte i bilen. Arrangementet blir lagt ut på Søre Osens facebookside senere på dagen.

Kl. 13: Nasjonal allsang av "Ja, vi elsker" på parkeringsplassen foran samfunnshuset.

Kl. 13.30: Alle inviteres til å være med på bilrebusløp

 • Registrering og start på parkeringsplassen foran samfunnshuset
 • Kr 100 per bil/husstand, Vipps og bankkort
 • Spørsmål som passer for hele familien og premiering

Gratis is til alle!

Håper vi ses.

Søre Trysil

Vi pynter til den store dagen og flaggene heises på alle offentlige steder.

Kl 9: 17. mai-gudstjeneste som er tatt opp i alle kirkene i Trysil, publiseres på nett.

Kl. 12: Det ringes i kirkeklokkene i Plassen.

Kl. 13: Hele Norge synger "Ja, vi elsker".

Komiteen oppfordrer de som har mulighet, om å ta med flagg, ta på tursko, finstasen, pakke picnickurven og feire dagen ute. Kanskje på en eller annen bergtopp her ute i Søre med fin utsikt.

Vi håper at så mange som mulig vil dele bilder av sine opplevelser og feiringen på Facebook og Instagram, hashtagg med #17maiisøretrysil eller #17maiisøre.

Med ønske om en flott og annerledes nasjonaldag i Søre Trysil!

Tørberget

Det blir en alternativ drive-in feiring i år.

Kl. 11.45: Bilkortesje fra stasjonen på Midtskogsberget. Følg anvisning fra Merethe for rekkefølge på bilene som skal følge etter lederbilen. Rute: Vestre Tørbergsveg, kirken, Ensrudvegen, Matvegen. 

Kl. 12: Kortesjen stanser ved kirken der kirkeklokkene ringer. 

Ved samfunnshuset blir det biloppstilling. Følg parkeringsanvisning fra Kjell.

Merethe Hageland ønsker velkommen og holder tale for dagen.

Korpset kommer på besøk. Nasjonal allsang av "Ja, vi elsker". Gratis is og brus til barna. De får også en pose med ting og litt godteri som erstatning for at det ikke blir leker i år. Gratis kake og kaffe til de voksne. Familiequiz. Premiering: Fruktkurv trekkes på loddet som følger med quizen. Tre vinnere av quizen blir kontaktet og kunngjort på Tørbergssida og plakattavla.

Vi oppfordrer alle til å ta med flagg og skape stemning i "toget". Videre vil hele arrangementet foregå ute, og vi ber om at dere sitter i bilene med åpne vinduer under arrangementet.

Arrangementet har ingen inntekter, så vi er takknemlige for en gave på Vipps: Anita Andersen 97636337 som merkes med "17. mai". Ev. overskytende vil gå til neste års 17. mai-komite.

Vi ber om at alle, både tilskuere og deltakere, følger myndighetenes smittevernsregler under hele arrangementet.

Velkommen!

Vestby

Det blir en annerledes 17. mai-feiring pga. situasjonen. Men flaggene blir heist, og vi inviterer til grilling på skoleplassen. Vi starter kl. 13 med felles synging av nasjonalsangen. Grillene er varme. Ta med egen mat, drikke, campingbord, stol og godt humør. Noen benker har vi her. Gratis is til barn og ungdom. Værforbehold. Velkommen!

Østby

I disse koronatider ønsker vi velkommen til en annerledes 17. mai-feiring. Alt utenom salutten sendes på facebooksidene til Østby på lag. Det legges ut time for time. Følg med.

Kl. 7: Salutt

Kl. 8: Flaggheising på skolen ved speiderne og musikk av Østby musikklag

Kl. 9: Gudstjeneste med sending fra alle sju kirkene i Trysil

Kl. 10: Trysilsangen og trekningen av vinnere på "Gjetsjøsteinen"

Kl. 11: Østby musikklag og Nybergsund jente- og guttekorps spiller. Grendeutvalgets bildequiz fra Østbytraktene. Vinner er den som først svarer riktig i kommentarfeltet etter hvert spørsmål.

Kl. 12: Grendeutvalgets masterchef

Kl. 13: Oppfordring om å synge "Ja, vi elsker". Grendeutvalgets Østbyquiz. Vinner er den som først svarer riktig i kommentarfeltet etter hvert spørsmål.

Kl. 14: Dagens, ikke tale, men intervju

Kl. 15: Familien Lohne synger. Presentasjon av foreningslivet i Østby krets.

Kl. 16: "Cruising night" på Østby. Alle med kjøretøy som er selvgående og som er gode for minimum 30 km/t, er velkomne til å delta. Start fra samfunnshuset og to runder på «byn». Vi oppfordrer de som ikke deltar til å gå ut og heie. Husk flagg.

Kl. 14-19: Kjølen har oppe. Begrenset antall plasser. Husk å bestille bord. Støtt grendas eget hotell.

Vi er svært takknemlige for at så mange ville være med på gjettingen på "Gjetsjøsteinen". Dette ga oss sårt trengte "dollar", men vi går på en smell pga. manglende inntekter på 17.mai-arrangementet. Støtte på en femtikroning som vippses til 98399 er kjærkomment.

Østby grendeutvalg ønsker alle en verdig, hyggelig og gøyal 17. mai.

Retningslinjene

Til slutt vil den kommunale 17. mai-komiteen minne om de retningslinjene som gjelder på nasjonaldagen, kort oppsummert:

 • Hold minst en meters avstand til folk utenfor husstanden din
 • God håndhygiene
 • Syke må holde seg hjemme
 • Barnetog: Nei.
 • Korps: Ja.
 • Kor: Ja.
 • Mindre arrangementer: Ja. Maksimum 50 personer og ansvarlig arrangør må vite hvem som er til stede. Avstandsregel 1 meter. Anbefaler utendørsarrangementer.
 • Leker: Ja, hvis de gjennomføres smitteforsvarlig med vask av kontaktpunkter og avstand mellom familier.
 • Kransnedleggelse: Ja, så lenge avstandsreglene overholdes, og med et mindre antall tilskuere.
 • Flaggheising: Ja, så lenge avstandsreglene overholdes, og med et mindre antall tilskuere.
 • Matservering: Ja, men ikke buffé. Må være tilgang på vask eller hånddesinfeksjon.
 • Private arrangement: Ja, tillatt med 20 personer.
Sist oppdatert: 18.05.2020 00:53:20