Åpen dag på brannstasjonen

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 20.09.2019 14:00:00
Fra åpen dag på brannstasjon

​På åpen dag får små og store et innblikk i arbeidet til brannvesenet og gode råd om brannsikkerhet.

Foto: Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS

​I forbindelse med brannvernuka har Trysil brannstasjon i Flendalsvegen 4 åpen dag lørdag 21. september kl. 11-14.

​Branninspektør Anders Øverby i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS (MHBR) har sendt ut denne pressemeldinga:

Høsttradisjonen Åpen brannstasjon fortsatt er viktig for å redusere omfanget av alvorlige boligbranner:

• Hver femte familie har ikke tenkt gjennom hva de skal gjøe hvis det begynner åbrenne i egen bolig.
  • Kun en av åtte barnefamilier har hatt brannøvelse hjemme.
  • En av fire har avtalt møteplass.

Disse tallene kommer fram i en ny undersøkelse Kantar har utført for Norsk brannvernforening, forsikringsselskapet If og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i anledning årets brannvernuke.

Selv om fire av fem barnefamilier har tenkt gjennom hva de eventuelt skal gjøre om det begynner å brenne, er det i stor grad løse tanker. Bare litt over halvparten har snakket litt løst om det. Kun en av fire barnefamilier har avtalt møteplass i tilfelle brann og så få som en av åtte har hatt brannøvelse hjemme.

- Vi oppfordrer alle til å gjennomføre en brannøvelse hjemme. For barnefamilier er det spesielt viktig at de voksne har en avklart rollefordeling i tilfelle brann, slik at en unngår misforståelser i en kritisk situasjon der en kanskje ikke klarer å tenke klart. Et skrekkscenario er at noen går tilbake inn i et brennende hus fordi de ikke finner hverandre på utsiden, og så står den man leter etter trygt et annet sted ute, sier branninspektør Anders Øverby i MHBR.

- Det er skremmende at så mange barnefamilier ikke har tenkt gjennom hva de gjør om det begynner å brenne om natten. Begynner det å brenne, er du og familien veldig overlatt til dere selv i de første livsviktige sekundene og minuttene. Da er det ikke tid til å lure på hva man skal gjøre. Det er bare ved å ha brannøvelse hjemme dette kan trenes på, sier Anders Rørvik Ellingbø. Han er branningeniør og leder for skadeforebyggende avdeling i forsikringsselskapet If.

Et synlig og lett tilgjengelig brannslokkeapparat er også spesielt viktig med tanke på brann om natten.
- Sekundene teller om det begynner å brenne, så plassering av brannslokkeapparatet kan være avgjørende om det oppstår et branntilløp. Om natten når det er mørkt er det spesielt viktig at det er raskt og enkelt å finne apparatet. Du skal vite hvor det står, og ikke behøve å lete etter det, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp.

Åpen brannstasjon

I vår region er det MHBR sammen med forskjellige lokale samarbeidspartnere som står for gjennomføringen av arrangementet.

- Vi inviterer til åpen dag på alle brannstasjonene i våre kommuner lørdag 21. september kl. 11-14, sier Anders Øverby.
- Åpen brannstasjon gir oss en unik mulighet til å formidle brannforebyggende budskaper til publikum i en tid på året da antall boligbranner ofte er økende. Om høsten trekker vi mer innendørs, og vi slår på belysning og varme, fyrer i peisen og tenner levende lys, avslutter Øverby.

Om Brannvernuka

Brannvernuka har vært arrangert siden 1980-tallet og har blitt en viktig tradisjon Norge rundt, der tusenvis av barn får opplæring i brannforebygging. På rundt 350 steder over hele landet inviterer brannvesenet til Åpen brannstasjon lørdag 21. september. Åpen brannstasjon er lagt opp som en familieaktivitet, der barn og voksne får gode råd om brannsikkerhet. Konkurranser, slokkedemonstrasjoner og brannbiler er noe av det man kan oppleve, og mange steder får barna også hilse på Brannbamsen Bjørnis.

Brannvernuka arrangeres av Norsk brannvernforening, DSB og If i samarbeid med brannvesenet. Mange steder deltar også lokale If-kontor, Det lokale el-tilsyn og Sivilforsvaret.

Sist oppdatert: 22.09.2019 00:54:46