Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Kulturnytt

Kulturprisvinnerfesten med det store hjertet

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 20.01.2020 07:40:00
Thorbjørn Bakken fikk hjerte av Landsjøåsen Vel

​Vi kan aldri få takket deg nok, verken for kulturen du gir oss eller innsatsen din for loppisen, hilste Landsjøåsen Vel og ga Thorbjørn Bakken det største hjertet og det største lyset de fant.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Kulturprisvinnerfesten i Trysil i år ble et ekko av kulturprisvinneren sjøl, Thorbjørn Bakken.

​Det ble en kveld fylt av kjærlighet og varme, ro og ettertanke, mimring og drømmer, humor og lunhet, latter og en og annen tåre - og det største hjertet.

Hjertelig takk

Da festen var over, takket Thorbjørn hjertelig for kjærligheten som ble vist ham, for den overveldende oppmerksomheten, for engasjementet i det han driver med.

- Det inspirerer, rører og varmer, sa han før han avrundet med sin egen Årgangsvise, nydelig akkompagnert av Anne Line Bråthen Mæhlum på saksofon, og ble hyllet enda litt mer - med stående applaus.

Mange venner

At Thorbjørn gjennom sine ord og sitt vesen rører ved mange, ble kulturprisvinnerfesten et bevis på. Og det manglet ikke på venner som ønsket å hedre ham fra scenen. Først ut var kveldens vertinne, kultursjef Anne N. Sætre. Så overtok konferansier Bente Kvile Buflod som har kjent Thorbjørn hele livet, naboer som de var da hun var lita. Hun tok prisvinneren med seg borti godstolen, og der kunne han sitte og ta imot alle godorda og alle kulturelle godbiter som ble han til del.

Utvalgslederen

Leder i hovedutvalg for oppvekst og kultur Bjørn Erik Støa leste Thorbjørns dikt Dele med deg.

- Det passer så bra, for akkurat det har du gjort i mange år. Delt med deg ord til ettertanke, ord med sorg og ord med glede. Det og rausheten din har satt dype spor, også langt utenfor kommunegrensa. Jeg er veldig glad for at du fikk kulturprisen, og den gleden deler jeg med mange, sa han.

Dikt og barndomsminner

Konferansieren, som ønsker seg et diktkurs hos kulturprisvinneren, hadde diktet et dikt om festkvelden og kulturprisvinneren, et dikt rammet inn av lysegrønt - som håpet. Så leste Thorbjørn en epistel fra den nydelige, vesle boka fra sin egen barndom Så liten han er. Og folk lo - slik de alltid gjør når forfatteren leser fra den.

Reprise fra 1965

Bente gikk deretter tilbake til barndommen, til første gang hun sto på scenen i kulturhuset Hagelund. Hun var ni år, og Thorbjørn arrangerte talentkonkurranse. Hun satte sløyfer i håret, tok på seg barnestemme, hentet "far" Sven Pettersen opp fra kjelleren og ga til beste Hemmeligheten. Du vet den om de hemmelige kokekunstene folk drev med på loft og i kjellere før i tida.

Venner fra sør

Anne Thobru fra Våler var sammen med Thorbjørn i viseklubbmiljøet Stubbloftet i Solør for 40 år siden. Hun hadde tatt turen på glatte veger og sang visa han skrev og hun satte melodi til den gangen; Livet. Og hun ble etterfulgt av nok en solung; fornøyelige Rolf Arne Lie Holter.

- Skrivende penner er de beste venner. Du har lært meg å skrive dikt, eller korte innfall om du vil. Det er nesten ingen som vil høre dikt. Det er bare de kloke som vil det, hilste han og moret oss stort med både dikt, innfall, historier og viser.

Bygg og Rise

Målfrid Øvergård fra bygdekvinnelaget takket for Thorbjørns viktige innsats i deres arbeid med Tradisjonsmatboka. Nå slår Norges bygdekvinnelag et slag for norsk bygg i maten, så hun ga Thorbjørn to typer og ei sleiv til å røre med.

Siste innslag før marsipankaka og kaffen ble servert, var en hilsen fra Rise Grønoset som beklaget at hun ikke kunne være der. - Thorbjørn har vært en sterk drivkraft, særlig på det litterære området, hilste hun.

Musikalsk samarbeid

Jan Lans, som har vært en viktig samarbeidspartner og musikalsk bidragsyter til Thorbjørns nyeste bok Dele med deg, fortalte om deres gode samarbeid før kona hans Tone Sønstebø kåret Thorbjørn til koret Under Girstakkens yndlingspublikum. Så overrasket de Thorbjørn med urframføringa av tonesatte Fest oppi Åsa, Thorbjørns dikt som fram til nå var uten melodi. Jan spilte og Tone sang sammen med Kristine Østerhaug, Tove og Stein Erik Granberg, Odd Mandfloen, Helge Bakken, Per Martin Granberg og Per Jon Stengrundet.

Største hjertet

Så takket loppisgeneralen i Landsjøåsen, Elin Rydje, Thorbjørn for alt han har betydd for grendesamfunnet i Søre, for all kultur han har bydd, for ordene som lever, og ikke minst for at han er Landsjøåsen Vels største inntektskilde. For han har loppisen der under huden 365 dager i året. For å uttrykke deres takknemlighet hadde vaktmester Hans Emer Østerhaug laget et kjempedigert hjerte til ham.

Ung dikter

Trysil har fått en ny forfatter som likner Thorbjørn, ifølge Bente - hemkjær og litt beskjeden, en som har funnet det skrevne ordet og når ut til andre med det: Hans Ola Østby. Han takket Thorbjørn for det fyldige og rike avtrykket han har satt, og avsluttet med sitt eget dikt Ord som slutter slik:

- Det er ofte de indre orda som setter mest markante spor.

Dypeste bukket

Flere følte nok trang til å bøye seg i respekt for Thorbjørns mangfoldige innsats for og i kulturlivet i Trysil denne kvelden. Men den som bukket aller dypest, det var leder i Hedmark Forfatterlag Oddvar Karvainen Øieren.

- Vårt vennskap er spunnet av den dype sorgens tråd. Vi har begge mistet barn, sa han til en beveget Thorbjørn Bakken før han ga til beste to av sine dikt.

Ihuga fan

Før Thorbjørn og Anne Lise avrundet festen med tre dikt og saksofonspill, fortalte Thorbjørn om sin mest ihuga fan; 91 år gamle Oline Stenberg som hadde tatt turen helt fra Kynnberget denne kvelden.

- Jeg visste ikke om henne før for et par år siden da jeg traff dattera hennes i Ørbekkedalen der jeg skulle hente noe til loppisen i Landsjøåsen. Hun fortalte at Oline hadde vært tjenestejente hos besteforeldrene mine i Elverum da jeg var liten, og siden har hun fulgt med på alt jeg har gjort! sa han.

Varmer hjertene

- Denne kvelden har varmet hjertene våre. Ta med deg all ros, Thorbjørn. Den har du fortjent. Du er en veldig spesiell person, sa Bente da hun avrundet sitt oppdrag for kvelden. 

 Bildeglimt fra kulturprisvinnerfesten 2019

Sist oppdatert: 20.01.2020 07:43:41