FHI anbefaler gravide å vaksinere seg

Vi ber gravide i Trysil som ønsker koronavaksine, om å ta kontakt.

Gravid mage i hvitprikket blå kjole og med hender som former et hjerte på magen - Klikk for stort bildeGravide som tar koronavaksine, bidrat til å beskytte både seg selv og barnet mot å bli syke med covid-19, skriver FHI.- Gravide som er i risikogrupper, bør ta vaksinen i 1. trimester. Det er fastlegene som tar den vurderingen. Andre gravide bør ta den i 2. eller 3. trimester, sier kommuneoverlege Hanna Rydløv.

Meld dere

Hun ber gravide som vil ha vaksine, om å ringe vaksinetelefonen 94 00 13 75 mandag-fredag kl. 8-15 eller sende en e-post til koronavaksine@trysil.kommune.no.

- Ta gjerne kontakt så fort som mulig da vi får mange vaksinedoser de neste par ukene, sier hun.

Økt risiko

Hanna mener det er viktig at gravide vaksinerer seg siden de har økt risiko for alvorlig sykdom dersom de blir smittet. Og nå stiger smittetallene igjen.

- Risikoen er høyest i siste del av svangerskapet. Det kan skyldes at gravide får større belastning på hjerte og lunger etter hvert som barnet i magen vokser, skriver FHI i sin oppdaterte vaksineanbefaling for gravide.

Påvirker ikke svangerskapsforløpet

FHI skriver videre at data fra land der gravide er vaksinert, viser at koronavaksinasjon ikke påvirker svangerskapsforløpet uheldig for verken mor eller barnet i magen.

Også kvinner som planlegger å bli gravide, og kvinner som er under fertilitetsutredning og –oppfølging kan ta koronavaksine.

Beskytter den nyfødte

Gravide kvinner som vaksinerer seg, vil danne antistoffer mot koronaviruset. Antistoffene overføres til det ufødte barnet, særlig i siste del av svangerskapet.

- Derfor kan vaksinasjon av gravide bidra til å beskytte både mor og barn mot å bli syke med covid-19, skriver FHI.

Les mer om vaksinering av gravide på FHIs hjemmeside

Klikk og se hvordan vaksineringen foregår i Trysil og hent egenerklæringsskjema

Til toppen