AZ-vaksinerte får tilbud om Pfeizer som andre dose

Kommuneoverlege Hanna Rydløv håper at alle som fikk AstraZeneca-vaksine tidligere i år, takker ja.

Pfizer-vaksiner - Klikk for stort bildeI uke 20 begynner vi å tilby Pfizer-vaksine som dose to til de cirka 300 som fikk Astra Zeneca-vaksinen i Trysil tidligere i år. Siv Bekkvang Stengrundet, Trysil kommune  - Ved å ta andre dose og bli fullvaksinerte, fortsetter de å gi seg selv og dem de jobber med, best mulig beskyttelse, sier Hanna.

Tre alternativer

FHI har vurdert tre alternativer etter at bruken av virusvektorvaksinen AstraZeneca-vaksinen ble stanset i Norge:

  1. Å utsette vaksinasjonen av AZ-vaksinerte
    Det ville gitt manglende beskyttelse, sier Hanna.
  2. AZ som andre dose også
    På grunn av få, men alvorlige bivirkninger av AZ-vaksinen er dette ikke noe bra alternativ, sier Hanna.
  3. mRNA-vaksine som andre dose
    Vi vet det fungerer å kombinere ulike måter for å stimulere immunforsvaret til å gjenkjenne covid-viruset. Derfor er det beste alternativet å gi mRNA-vaksine (for Trysils del betyr det Pfizer) til de som fikk AZ-vaksine som første dose. For å få en god og langvarig beskyttelse, trengs det bare en dose med Pfizer når man blitt vaksinert tidligere, på lik linje med de som gjennomgått selve sykdommen. Man blir da fullvaksinert, sier Hanna.

Går for alternativ 3

FHI har i likhet med andre land landet på at det å gi mRNA-vaksine er det antatt beste av de tre alternativene de har for de som fikk første dose med AstraZeneca-vaksine.

- Det er ingen kontroversiell tanke og vurderes som et sikkert og godt alternativ, sier Hanna.

Bivirkninger

FHI skriver at alle som får koronavaksine, kan få kortvarige bivirkninger som smerter på injeksjonsstedet, sykdomsfølelse, hodepine og uvelhet. For AZ-vaksinen er ofte bivirkningene størst etter første dose, for mRNA-vaksinene ofte motsatt. De forventer slike bivirkninger, som kan vare i 1-3 dager, også når det gis ulike vaksiner som første og andre dose.

Se brevet FHI har sendt til kommunene (PDF, 145 kB)

Til toppen