Anbefaler 4. koronavaksine til eldre

FHI anbefaler nå at de som er 75 år eller eldre tar en ny oppfriskningsdose med koronavaksine.

Hånd med blå koronavaksine med virus bak - Klikk for stort bildeFHI anbefaler nå en 2. oppfriskningsdose til personer over 75 år.
Kommunalsjef i sektor for helse og mestring Britt Støa sier at det ikke er kapasitet i Trysil til å starte denne vaksineringa før i slutten av august eller begynnelsen av september.

Presset sektor

I ei tid med ferieavvikling og en del koronasmitte - også blant ansatte i sektoren - må vi prioritere de daglige tjenestene til eldre og syke på institusjon, i hjemmene og på legesenteret. Det har assisterende direktør ved FHI Geir Bukholm forståelse for.

Vi har forståelse for at det er krevende for kommunene å organisere vaksinasjon i ferieavviklingen og har full tillit til at de løser det på den beste måten ut fra de ressurser de har tilgjengelig, sier han på FHIs hjemmeside. 

Økt koronasmitte

Koronasmitten øker i Norge og FHI mener vi er på veg inn i en sommerbølge. Den nye koronavarianten omikron BA.5 er i ferd med å bli dominerende og sprer seg raskere enn tidligere varianter. Anbefalingen om en ny oppfriskingsdose er et resultat av at FHI nå ser økte innleggelsestall på sykehus blant personer som er 75 år og eldre, også hos dem som har fått tre vaksinedoser. 

Prioritering

FHI anbefaler følgende prioriteringsrekkefølge for den nye oppfriskingsdosen: 

  • Sykehjemsbeboere, sårbare personer over 75 år og eldre med hjemmesykepleie 
  • Aldersgruppen 80 år og eldre 
  • Aldersgruppen 75-79 år   

Videre anbefaler de at kommunene er klare til å starte vaksinering av aldersgruppene 65-74 år og 18-64 år med underliggende risikotilstander fra 1. september.

- Pandemien er uforutsigbar, og kommunene må være forberedt på at det kan komme endringer når det gjelder oppstart av vaksinasjon av disse gruppene og andre grupper, skriver de. 

Smitte erstatter ikke vaksine

FHI gjør oppmerksom på at gjennomgått omikroninfeksjon ser ut til å gi en lavere grad av immunstimulering sammenliknet med tidligere varianter.

- Personer som er 75 år eller eldre og sykehjemsbeboere som har gjennomgått infeksjon, anbefales derfor også å ta oppfriskningsdose. Det bør være minimum tre uker mellom gjennomgått koronasykdom og ny oppfriskningsdose, men et lenger intervall vil som regel gi en bedre immunrespons. Oppfriskningsdose kan tilbys tidligst 4 måneder etter siste vaksinedose, skriver de.

Les mer på FHIs sider

Til toppen