Regler ved innreise til Norge/rules upon entry into Norway

Alle grenseovergangene til Norge er åpne, men noen reisende skal fortsatt teste seg og gå i karantene.
Klikk her og se om du er en av dem.

Some travellers to Norway still have to take a test for the coronavirus upon arrival and enter a travel quarantine.
Qlick here to find out if you are one of them.

Trysil endrer smitterapporteringen

Kommuneoverlege Hanna Rydløv rapporterer ikke lenger fortløpende på enkeltstående smittetilfeller.

Hanna Rydløv - Klikk for stort bildeKommuneoverlege Hanna Rydløv rapporterer ikke lenger fortløpende når noen tester positivt på korona i Trysil, bare hvis vi får utbrudd som påvirker lokalsamfunnet. Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune Kriseledelsen i Trysil stiller seg bak kommuneoverlegens beslutning.

Må akseptere smitte

- Årsaken til at vi legger om informasjonsstrategien for covid-19, er at vi må lære oss å leve med og akseptere at det er koronasmitte i samfunnet til enhver tid, og at enkelttilfeller av positive koronatester ikke lenger fører til restriksjoner og tiltak verken sentralt eller lokalt, sier Hanna. 

Rapporterer om utbrudd

Kommuneoverlegen kommer selvsagt fortsatt til å rapportere fortløpende dersom vi får utbrudd i Trysil som påvirker hele eller deler av lokalsamfunnet og som kanskje kan gi grunnlag for å innføre lokale restriksjoner. Og hun kommer til å oppsummere antall nye smittede i sin ukentlige smittestatus også når vi ikke har utbrudd.

Godta smitteøkning

- Når vi ser hvor få sykehusinnleggelser det er i forhold til antall smittede, kan vi fortsatt akseptere selv den enorme smitteutviklingen som er i Norge nå. Vi må begynne å tenke og snakke om covid-19 på en annen måte, sier hun, og legger til:

- Hvis vi får mye smitte lokalt, kan det hende vi kortvarig må leve med noen tiltak. De tiltakene blir da så lite inngripende som mulig, og hvis alle er flinke med basalt smittevern og vaksinering, så trengs de kanskje ikke i det hele tatt. Da begrenser seg smitten selv. 

En annen sykdom

- Det er viktig at alle forstår at vi nå håndterer en annen sykdom enn den vi hatt med å gjøre tidligere. Befolkningen har i økende grad en form for immunitet, og selv om man fortsatt kan bli smittet, så gir viruset nå mindre symptomer. Veldig få blir alvorlig syke eller får langtidseffekter. Derfor kan vi tillate økt smitte i samfunnet, sier Hanna.

Husk basalt smittevern

Kommuneoverlegen ber oss alle fortsatt huske det basale smittevernet.
- Bruk kunnskapen dere har, for å gjøre kloke valg og minimere risikoen for smitteutbrudd. Test dere hvis dere får symptomer, men prøv ellers å leve mer som vanlig. Og prioriter aktiviteter for barn, unge og eldre som er de gruppene som har vært verst rammet av pandemitiltakene vi har hatt, sier hun.

Grønne skoler

Hanna vil så langt det går, la skolene i Trysil være på grønt nivå. Og om vi skulle få smitte på skolene, vil hun ikke sette elever i smittekarantene som første skritt slik situasjonen er nå.

- De som tester positivt, må selvsagt i isolasjon. Men for de andre satser vi heller på hyppig testing enn smittekarantene, nettopp for at de skal ha en så normal hverdag som mulig, sier hun.

Til toppen