Sverige har stengt grenseoverganger

Fra 21. desember må blant annet nordmenn som skal reise inn i Sverige fra Trysil, kjøre over Støa.

Riksgrensa mot Sverige ved Långfloen - Klikk for stort bildeDet er ikke lenger lov for norske statsborgere som ikke har unntak fra det svenske innreiseforbudet, å kjøre inn i Sverige ved Långflon, men du kan kjøre inn i Norge der. Eneste åpne grenseovergang til Sverige fra Trysil er ved Støa. Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune  

Det vil si på riksveg 25 og videre inn på riksveg 66 ved Stöten i Sverige. Dette gjelder i første omgang ut januar 2022. Svenske statsborgere kan benytte andre grenseoverganger også, opplyser Sonja Johnsen i den svenske grensepolitiseksjonen.

- Svenske statsborgere har rett til å reise inn i Sverige, så selv om det står et skilt om at grenseovergangen er stengt, får svensker reise inn. Det kan også hende at noen veger er fysisk sperret av Trafikverket, sier hun.

Se kart som viser vegstatus

Pressemelding

Svensk politi skriver i en pressemelding:

Fra 21. desember innføres et midlertidig innreiseforbud fra Norge og øvrige nordiske land. 

Fra 28. desember er politiets oppdrag er å kontrollere om innreisende, utenlandske statsborgere har attest på negativ test maks 48 timer gammel. De fleste som kommer inn i Sverige, men ikke f.eks. de som er på dagstur, anbefales å ta en test så snart som mulig etter ankomst, helst samme dag. Det gjelder uavhengig av statsborgerskap og vaksinasjonsstatus (kommunens anmerkning).

- Hensikten er ifølge oppdraget fra regjeringen å minske smittespredningen fra Norge. Det gjør vi ved å gjennomføre innreisekontroller på strategiske plasser i politiregionen Bergslagen, sier Henrik Dahlström, regionsjef i politiregionen.

I politiregionen Bergslagen som omfatter Dalarna, Värmland og Örebro, kommer innreisekontrollene til å bli foretatt på følgende grenseoverganger:

  • Riksväg 66 ved Stöten i Dalarna (grenseovergangen ved Støa, kommunens anmerkning)
  • Riksväg 61 i Eda i Värmland
  • E18 ved Hån i Värmland

Ved øvrige grenseoverganger i Dalarna og Värmland vil det være informasjon om innreiseforbudet og at grensepasseringer skal skje på de bemannede overgangene.

Det fins en rekke unntak fra innreiseforbudet. For eksempel gjelder det ikke barn under 18 år, personer som kjører gods eller personer som jevnlig passerer grensen for å jobbe og studere. Svenske statsborgere trenger ikke vise attest på negativ test, men de skal følge Folkhälsomyndighetens anbefalinger til de som reiser inn i Sverige fra utlandet.

Les mer om innreiseforbudet og hvilke unntak som fins.

Til toppen