Regler ved innreise til Norge/rules upon entry into Norway

Alle grenseovergangene til Norge er åpne, men noen reisende skal fortsatt teste seg og gå i karantene.
Klikk her og se om du er en av dem.

Some travellers to Norway still have to take a test for the coronavirus upon arrival and enter a travel quarantine.
Qlick here to find out if you are one of them.

Luftveissymptomer? Dette gjør du

FHI har laget et enkelt, men effektivt skjema du kan følge.

Skjema som viser hva man skal gjøre når hvis man får symptomer - Klikk for stort bildeFHI har laget et flytskjema som du kan følge for gode råd dersom du får luftveissymptomer. 

Selvtester 

I Trysil som i resten av Norge, har kommunen begrenset tilgang på selvtester.

- Vi kommer derfor å prioritere selvtestene til unge under 18 år. Det er viktig at man bare henter selvtester ved behov og ikke bygger opp lager hjemme. For da vil vi raskt gå tomme for selvtester, og da må vi gå over til andre testmetoder for alle, sier kommuneoverlege Hanna Rydløv. 

Hent selv

De som trenger selvtester, kan hente i gangen utenfor legevakta mellom kl. 8 og 15 mandag-fredag og ellers etter avtale.

- Ellers tilbyr vi hurtigtesting og PCR-testing som vanlig. Bestill time på 40 40 96 30. Alle tester er gratis, sier Hanna.

Tilbake til skole, barnehage og jobb

- Hvis du har testet negativt på selvtest, hurtigtest eller PCR-test, og har vært feberfri i 24 timer og føler at allmenntilstanden din er bra, kan du gå tilbake til skole, barnehage eller jobb, sier Hanna.

For de fleste innebærer det at man blir hjemme et par dager når man får luftveissymptomer.

- Barn under 12 år kan være i barnehage og på skole uten å bli testet dersom allmenntilstanden ikke er påvirket av luftveissymptomene, men vi ser gjerne at de tar en hurtigtest, sier Hanna.

Positive tester

- De som tester positivt på selvtest eller hurtigtest, skal ringe legevakta på tlf. 116 117 og få testresultatet bekreftet  der. Alle som tester positivt, skal gå i isolasjon. Det er fastlegen som bestemmer når isolasjonen kan oppheves. Uvaksinerte må være i isolasjon i minst fem dager og vaksinerte i minst to dager uten symptomer.   

Test etter eksponering

Har du vært utsatt for eksponering, er det stort sett ditt eget ansvar å følge opp med testing.

- Fra kommunens side følger vi bare opp husstandsmedlemmer til smittede, sier Hanna.

Hvis du fått beskjed om at du har blitt eksponert, anbefaler hun at du tester deg. Hent selvtest eller book time for test. Hvis du bruker hurtigtester, anbefaler vi at du tar to tester med minst 24 timers mellom. Bruker du PCR-test, er det nok med en test.

- Hvis du er symptomfri, kan du være på jobb eller skole mens du venter på testresultatet. Du bør være observant på symptomer i 10 dager etter eksponering, sier Hanna.

Til toppen