Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Husk

Influensavaksinen er ekstra viktig i år

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 14.10.2020 13:18:35
Hanna Rydløv vaksinerer Svetlana Latov

​Det vil være veldig uheldig om vi får en influensaepidemi og et koronautbrudd samtidig. Det kan forverre forløpet for begge sykdommene. Derfor er det ekstra viktig at mange tar influensavaksinen i år, sier Hanna Rydløv.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

​I år er det kanskje viktigere enn noen gang å ta influensavaksinen, sier kommuneoverlege Hanna Rydløv.

​- Vaksinen beskytter ikke mot covid-19, men siden symptomene er like, er det viktig for samfunnet at få blir influensasyke i år, sier hun.

Forverret forløp

- Det er også veldig uheldig hvis vi får både en influensaepidemi og et koronautbrudd samtidig. Da kan folk risikere å få begge smittene. Og da er sjansen for et forverret forløp for begge sykdommene større, sier Hanna og legger til at fagmiljøene tror at koronarestriksjonene vi har, kommer til å redusere influensasmitten i samfunnet.

To vaksiner

Det er to typer vaksiner i år; Influvac Tetra som de fleste skal ha, og Fluad som gis til beboere på institusjon og personer over 80 år med stort omsorgsbehov.

- Influvac Tetra har kommet. Fluad kommer i desember og vil bli gitt til de i målgruppa som samtykker til det. Influensaen kommer ikke før i januar, så det er ingen fare å vente med vaksinering til desember, sier Hanna.

Risikogruppene

Influvac Tetra tilbys nå til alle i risikogruppene - og kommuneoverlegen oppfordrer altså flest mulig til å ta den. De er:

 • gravide etter 12. svangerskapsuke, i andre og tredje trimester. Gravide i første trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine.
 • beboere i omsorgsboliger.
 • alle fra fylte 65 år.
 • barn og voksne med:
  • diabetes type 1 og 2.
  • kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt.
  • kronisk nevrologisk sykdom eller skade.
  • nedsatt immunforsvar.
  • svært alvorlig fedme (KMI over 40).
  • annen alvorlig eller kronisk sykdom som legen din mener kan gjøre deg ekstra utsatt ved influensa.

Vaksineres nå

Andre som får tilbud om influensavaksine nå, og som helsemyndighetene anbefaler at tar den, er:

 • helsepersonell som har pasientkontakt. De er i stor grad utsatt for smitte, og dersom de selv blir smittet kan de være en betydelig smittekilde for sine pasienter.
 • husstandskontakter til svært immunsupprimerte pasienter, det vil si pasienter som har svekket immunforsvar grunnet sykdom eller behandling.
 • svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser. Hovedhensikten med vaksinasjon av svinerøktere er å hindre influensasmitte mellom mennesker og griser, og dermed hindre utvikling av virus med nye egenskaper.

Må vente

- Alle andre som ønsker å ta vaksinen, må vente til i desember. Men som sagt, det er ikke for sent for å oppnå immunitet mot vinterens influensa, sier Hanna.

På ettermiddagen

Opplegget for årets influensavaksinering i Trysil er litt annerledes enn før på grunn av smittevern.

- Bestill time på legesenteret på tlf. 62 45 78 50. Vi vaksinerer bare et par timer hver ettermiddag. Kun en lege vaksinerer hver dag. Det er for at vi ikke skal ha for mange inne på legesenteret samtidig.

Vaksinen koster 50 kroner for alle i risikogruppene og er gratis hvis man har frikort.

 

Du kan lese mer om årets influensavaksine på Folkehelseinstituttets sider.

Sist oppdatert: 15.10.2020 11:16:16