Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Siv Bråten Lunde lærer bort gamle kunster

Dame i ytterklær står ved snøkledd statue

​Hallgeir Brenden fikk OL-gull på 50-tallet. Siv har en del VM-medaljer.
OL ble det aldri. Det er bare 22 år siden dameskiskyting ble OL-gren.
Men i det første verdensmesterskapet for dameskiskytterne stod hun
på startstreken. Det var i Chamonix i 1984.

Foto: Runa Eggen, Trysil kommune

 

 

​Siv Bråten Lunde var en god skiskytter på slutten av 80-tallet. Nå nyter Trysil-ungdommen godt av hennes kunnskap.

Siv er fra Drangedal i Telemark. 4 mil fra skjærgård og saltvann - og med ustabile vintre. Det var den ustabile vinteren som gjorde at hun søkte skigymnaset i Trysil i 1977.

Omskolert langrennsløper

- Jeg var langrennsløper da jeg kom til Trysil, sier Siv. Noen klassevenninner drev med skiskyting og de lurte meg med. Og etter hvert gikk det ganske bra. Jeg var aktiv skiskytter på landslaget fra 1980-87. I den tiden var det naturlig nok en del hit og dit i forhold til bosted. Med trening, konkurranser og litt studier innimellom. Ola møtte jeg i skigymnastiden, og i sesongen 86/87 flytta jeg permanent til Trysil.

Drømmeopplegg

En gang aktiv idrettsutøver, alltid en del av miljøet. I hvert fall er det slik for Siv. Idrettslaget Trysilgutten hadde et aktivt skiskyttermiljø for en del år siden. Da var Siv med som forelder og trener. Så ebbet det ut litt, før det nå er ny giv. Og Siv er med som trener for viderekomne som er i alderen 12-16 år. - Onsdag kveld har vi fellestrening. De fleste av de jeg trener er også med i Anita Moens barneskiskole. Vi som er trenere legger en plan for elevene som er riktig i forhold til mengde og opplegg. Det er alltid voksne som er med og følger opp. Elevene har et drømmeopplegg! Og det er moro å følge dem. De er ivrige og begynner nå å få gode resultater.

Mange gode idrettstilbud i Trysil

I Trysil er det mange idrettslag og mange idretter. Siv er trener i IL Trysilgutten, og noen av idrettene for barn og ungdom gjennom idrettslaget er, i tillegg til skiskyting, hopp, langrenn, telemark, alpint, snowboard, friidrett, håndball og fotball. - Det er et bra tilbud og en del varianter, forteller Siv. Det er viktig å få fram at det er idrettslag i grendene også. Så det er mye bra, men jeg har ei ønskeliste. Jeg er selv vokst opp med et turntilbud. Så det står på lista mi. Det samme gjør svømmehall og svømming.

Trener også i dag

Siv er trener, hun er kroppsøvingslærer på ungdomsskolen, og naturlig nok så trener hun en del selv fremdeles. - Jeg er veldig glad i å være ute og er ute sommer og vinter. Går mye på ski. Både klassisk og skøyting og forsøke å variere mellom hvordan jeg trener. Jeg trekker ofte østover når jeg er ute. Det vil si opp på Ås. Der er det fine løyper og mange fine stier å løpe på. Ellers blir det litt sykling, rulleski og styrke. Gjerne alene, for å nyte stillheten. Og når Ola er hjemme, så blir gjerne han med på tur og.

Trysil har mye - men ikke saltvann

Drangedal er hjembygda til Siv. Kragerø, skjærgård, saltvann. Da må overgangen til Trysil ha vært stor! - Nei, den var ikke stor, forteller Siv. Drangedal er også ei lita bygd. Og Trysil har flotte vintre. Så å flytte til Trysil var ikke vanskelig for meg. Det er nok de lange, fine vintrene jeg setter mest pris på med Trysil. Og klare høstdager. Da er det og flott å være ute. Men når våren og sommeren kommer lengter jeg til saltvann. Saltvann må jeg ha. Og det får jeg gjennom turer til Spania hvert år.

Så du har egentlig funnet den perfekte miksen for deg du? Fin vinter i Trysil og en god porsjon saltvann i sommerferien? - Ja, det er perfekt, avslutter Siv.
 

Skrevet av Runa Eggen, prosjektmedarbeider i Trysil kommunes tilflytterprosjekt

 

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:21:19