Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Uredd gründer med ull på menyen

Kvinne ved strikketøy på hengere

Live selger strikkeplagg i ull. Alt kan strikkes, sier hun. Butikken er hennes kreative plass.
Her sitter hun og produserer, og her tar hun i mot innspill fra kundene.

Foto: Runa Eggen, Trysil kommune

 

​Etter 10 år i Oslo flyttet Live Skaaret hjem til Trysil. Forrige uke åpnet hun butikk med stilige plagg hun har designet og strikket selv.

​Live Skaaret vokste opp med seks søsken på hjemme på garden i Skåret øst i Trysil kommune. Etter videregående lokket noe annet. Det ble Oslo i 10 år.

Byjente

- Jeg hadde fantastiske år i Oslo, sier Live. Var skikkelig byjente. Hadde alle muligheter sosialt og trivdes kjempegodt i jobben som sekretær i et legemiddelfirma. Jeg var nok veldig klar på at jeg aldri skulle hjem til Trysil igjen. Men så kom jeg til dette punktet hvor jeg ville gjøre noe annet, sier hun. Live sa opp jobben og begynte på italienskkurs. 

Hjem uten jobb

Men det var ikke helt det hun søkte. Så i stedet for italiensk temperament valgte hun det trygge og stabile og flyttet hjem til Trysil. 

- Etter 10 år borte var jeg klar for Trysil igjen. Det var i 2001. Det ble en del ulike jobber før jeg fikk fast jobb som sekretær innen helse og omsorg i kommunen i 2009. I fjor sa jeg opp, for jeg hadde fått opp øya, nysgjerrigheten og troen på mitt eget, sier hun.

Mann og fire barn

Underveis hadde Live møtt en trivelig mann på jobb som nattevakt på Trysil hotell. I dag har Live og Morten O. Lutnæs fire barn i alderen 4-12 år og bor på Mortens hjemgard i Lutnes. 

Liker fine strikkeplagg

Å strikke og lage fine ting var i utgangspunktet bare en hobby. Live fikk ofte ros for det hun hadde på seg. Så fikk hun en idé; hun ville produsere strikkeklær med inspirasjon og ulike mønstre fra Trysilnaturen og -kulturen. Da Trysil kommune arrangerte etablererkurs i januar 2012, stod Live på deltakerlisten. 

- Jeg møtte opp på kurset med idéen min i veska. Den var vel ikke helt utprøvd, men jeg hadde så trua på den, og virkelig lyst, sier hun. 

Innovasjon Norge

Etablererkurset gav nettverk, mye nyttig informasjon og innsikt i hva som skal til for å søke om støtte gjennom Innovasjon Norge. Live var gründer og kvinne i utkantstrøk, og det er en kategori som Innovasjon Norge satser på. Hun fikk etablererstipend som dekket markedsundersøkelse rettet mot målgruppen, produksjon av ett plagg og egenutvikling. Det siste betød blant annet en uke med basiskunnskap om strikking på maskin på Raulandakademiet. 

- Strikkemaskin var helt nytt for meg da jeg begynte på etablererkurset. Det måtte jeg jo bare lære. Og strikking på maskin og for hånd kan virkelig ikke sammenliknes.  

Egen butikk

Nå er Live i gang med eget aksjeselskap, Fönn. I vinter var strategien å selge strikkeplaggene gjennom forhandlere. Men så ble et fint lokale i Løkjasvingen i Trysil sentrum ledig, og det er her Live åpnet butikken sin midt i november. 

- Det føles bra! Og dette er bare starten. Trysil er ikke endestasjonen. Neste år åpner jeg butikk i Oslo og i 2016 i Berlin, sier Live med glimt i øyet.

Hårete mål

Kanskje blir det ikke akkurat slik, men for Live er disse hårete målene, som hun kaller dem, et tegn på framdrift og drømmer. Og drømmen er det viktig å ha.

- Men ordet Fönn, Live, betyr det noe?

- Nei, ingenting. Vel på dialekt sier vi snyfönn. Og tenker du engelsk når du sier det, så får du og en mening, sier hun.

 

Skrevet av Runa Eggen, prosjektmedarbeider i Trysil kommunes tilflytterprosjekt

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:21:17