Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Barna er lykkeligere i Trysil

Kvinne og mann står foran en gruppe mennesker som sitter

​Edina og Thorstein Grønoset trives i Jordet. Folk er inkluderende og vennlige, hjelpsomme
og åpne, synes de. De kunne ønsket et bedre kollektivtilbud mellom Jordet og Trysil slik at
Thorstein kunne tatt bussen til og fra jobb, men det tar de med et smil.

Foto: Runa Eggen, Trysil kommune

 

​​I mai fikk Jensstad gård i Jordet nye eiere. Familien Grønoset kom flyttende fra Kristiansund. Mindre jag, mer tid sammen og lykkelige barn er det som teller.

​Familien Grønoset er mor Edina, far Thorstein Brage, Gøril Emese på 9 år, Olav Hunor på 7 år og Magnar Árpád  på 3. Det er far Thorstein Brage som er årsaken til at familien er blitt kjent med Trysil. Med Grønoset som etternavn forstår vi at han har røtter her. 

Mer tid med barna

- Forfatter Dagfinn Grønoset var onkel til Thorsteins far Ivar, sier Edina. Ivar er født og oppvokst i Trysil, og Thorstein har alltid følt dragningen mot farens hjembygd. Uansett hvor i landet vi har bodd, så har vi vært i Trysil hvert år. Vi jobbet i oljeindustrien og hadde ikke planer om å gi opp jobbene våre. Men etter hvert ble behovet større for mer tid med barna, et balansert liv og ikke jobbe oss i hjel for pengene vi egentlig ikke trengte, sier Edina.

I pakt med naturen

Edina vokste opp på landsbygda i Ungarn og kjenner godt til livet med dyr og jordbruk.Thorstein hadde et ønske om å dyrke økologisk og leve mer i pakt med naturen. Summen av behovene, ønskene og at det bød seg en mulighet, satte fart i flytteplanene. Jensstad gård ble lagt ut for salg for to år siden. I mai var gården deres. 

Jobb i andre rekke

Familien har tidligere bodd i Holmestrand, Tønsberg, Bærum og nå sist Kristiansund. Og det har alltid vært jobb som har styrt hvor skuta har satt kursen. Men ikke denne gangen. Nå kommer jobbene i andre rekke. 

Skolefaglig rådgiver

- Som sagt var det ønsket om mer tid sammen som ble mer og mer viktig for oss. Det kommer først. Men jobb begynner å falle på plass nå. Thorstein jobber i dag på ungdomsskolen, og 1. desember starter han opp som skolefaglig rådgiver i kommunen. Der vi bodde før, jobbet jeg som ingeniør. Jeg søker jobber, og samtidig pusser jeg opp gården, forteller Edina. 

Møttes i Bosnia

Edina og Thorstein møttes da begge jobbet i forsvaret og var på oppdrag i Bosnia. Og når Amors piler knytter mennesker fra to land sammen, så må det tas noen ekstra valg. Edina hadde et godt liv i Ungarn, men hun trives med Norge som sitt nye hjemland. Hun er klar i sin tale om at Norge ifølge statistikken er verdens beste land å leve i, og at Trysil er en vakker kommune. Men det viktigste er barna, og hele familien har det veldig bra i Trysil.   

Godt mottatt

- Barna ble tatt godt i mot i barnehage og på skolen. De har fått venner, de elsker at vi har dyr på gården og hjelper til med gårdsarbeidet. De setter så pris på at vi foreldre har tid til dem. De er stolte av det livet vi har valgt! Tidligere gjorde vi ting ved siden av hverandre. Nå gjør vi ting sammen. Barna våre er så mye lykkeligere her. Jeg kan ikke, og vil kanskje ikke heller, analysere hvorfor det er slik. Men jeg er veldig glad for det, smiler Edina Grønoset. 

Skrevet av Runa Eggen, prosjektmedarbeider til tilflytterprosjektet

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:21:15