Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Flom 2018

Gult flomnivå 8. mai

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 20.04.2018 15:27:37
Trysilelva, Trysilfjellet og brua

Søndag ettermiddag så vi fem steiner på brukarene i Trysil sentrum. Mandag formiddag ser vi fire, og det er mye snø igjen i fjellet. NVE har økt aktsomhetsnivået for flom til gult som er det nest laveste.

Foto: Grete Myrvold Rydje

​Her ser du utviklinga i vannføringa i Trysilelva, NVEs varsler for Trysil og hvem og hvordan du varsler om flomsituasjoner.​​​

918 14 515 - det er nummeret du skal ringe dersom du vil varsle oss eller spørre oss om noe i forhold til vårflommen.

Du kan også sende melding og bilder på https://facebook.com/trysil.kommune - bruk helst Send melding-knappen under forsidebildet der.

OBS! Meldinger om riks- og fylkesveger ringer du inn til vegmeldingssentralen på 175.

Flomvarsel​

NVE beholder aktsomhetsnivået for flom i Trysil på gult til og med 9. mai. Det betyr utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt.  Så ta kontakt om du tror at veger eller eiendom kan være i fare for å få flomskader. NVE har aktsomhetsnivå gult også for skred.

Snøsmelting

- Stigende temperaturer vil føre til stor snøsmelting i alle områder der det fortsatt ligger snø. Med dagens prognoser forventes vannføringen å stige også etter 9. mai på grunn av vedvarende høye temperaturer. Det kan føre til lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader i bekker/mindre elver og stengte veger og bruer, skriver NVE og legger til:

Kraftig snøsmelting vil føre til økende vannføring i elver og bekker som drenerer områder med snø. Reguleringer vil i noen tilfelle virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i alle regulerte vassdrag.

Hold deg oppdatert

NVE råder oss til å holde oss oppdatert om utviklingen av været og den hydrologiske situasjonen.

- Følg med på værprognoser og værradar, samt oppdateringer på varsom.no. Sikre og flytte verdier bort fra utsatte områder (f. eks. i kjellere og bil, campingvogn etc. langs elver og bekker). Rensing av dreneringsveger og stikkrenner anbefales. Hold vannveger og avløpsrør fri for snø/is, sedimenter, søppel, kvist og løv. Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Husk at elva du krysser i dag, kan være ganske mye større når du skal tilbake, skriver NVE.

Vannføringa i Trysilelva

Vannføringa i Trysilelva ved målestasjonen ved Nybergsund var tirsdag morgen ​oppe i 359  kubikkmeter i sekundet. Mandag morgen var den på 305​. Til sammenlikning er vannføringa ved middelflom, det vil si en vanlig vårflom, 328, femårsflom 413, tiårsflom 470 og 50-årsflom 610 kubikkmeter i sekundet.

Doblet

- I løpet av helga fikk snøsmeltingen fart på seg på grunn av temperaturen. Elva steg raskt fra 140 kubikkmeter i sekundet til det doble natt til i dag mandag, sier teknisk sjef og beredskapskoordinator Hans Martin Aas: - Vannføringen har økt utover formiddagen, men mye saktere enn i helga. Noe lavere temperatur på natta har bremset utviklingen. Det er knyttet usikkerhet rundt hvor mye nedbør det kommer før helga. Den vil raskt kunne føre til ytterligere økt vannføring. Jeg oppfordrer folk som bor langs vassdragene om å følge med på den videre utviklingen.

Sist oppdatert: 09.05.2018 08:17:57