Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Flom 2018

Trysilelva har passert femårsflom

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 09.05.2018 08:09:28
Flomsteinen 9. mai

​Trysilelva har nå steget såpass mye at den har funnet vegen inn til flomsteinen i Trysil sentrum.

Foto: Jan Sævig, Trysil kommune

​I dag tidlig gikk det 426 kubikkmeter i sekundet gjennom målestasjonen i Nybergsund. I efta var vannføringa på 423.

​Det betyr at vannføringa ligger litt over femårsflom som er 413 kubikkmeter i sekundet. Tiårsflom er på 470 kubikkmeter i sekundet.

Oransje nivå

NVE varsler aktsomhetsnivå 3, det nest høyeste for Trysilelva til og med fredag. Oransje nivå betyr omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Gjentaksintervallet er mer enn fem år. Alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader.​

Vannføringa i Trysilelva

Vannføringa i Trysilelva ved målestasjonen ved Nybergsund var onsdag morgen ​oppe i 426  kubikkmeter i sekundet. Tirsdag morgen var den på 359​. Til sammenlikning er vannføringa ved middelflom, det vil si en vanlig vårflom, 328, femårsflom 413, tiårsflom 470 og 50-årsflom 610 kubikkmeter i sekundet.

Flomtelefon

918 14 515 - det er nummeret du skal ringe dersom du vil varsle oss eller spørre oss om noe i forhold til vårflommen.

Du kan også sende melding og bilder på https://facebook.com/trysil.kommune - bruk helst Send melding-knappen under forsidebildet der.

OBS! Meldinger om riks- og fylkesveger ringer du inn til vegmeldingssentralen på 175.

Vegnettet

Rådmann Jan Sævig sier at han, ordfører og beredskapskoordinator følger utviklingen nøye og forholder seg til NVEs varsler for Trysilelva. 

- Regnet som er varslet fredag og natt til lørdag, kan bety problemer for noen av grusvegene våre, fordi rør og grøfter allerede går fulle og myrer er svært vannfylte allerede. Vi har en mann på vakt på veg torsdag og to i helga, og vi høyner beredskapen dersom det skulle bli nødvendig, sier han og understreker at regnet også kan gi lokale oversvømmelser ved bekker og åer.

Gunstig så langt

Ordfører Erik Sletten sier at nedsmeltinga så langt har vært veldig gunstig.

- Det er ingen grunn til å hause opp stemninga. Akkurat nå ligger vi et sted mellom fem- og tiårsflom, og vannføringa i Trysilelva gikk ned i løpet av onsdag. Men vi følger nøye med og har gode beredskaps- og informasjonsrutiner, så vi kan reagere raskt om det situasjonen skulle forverre seg, sier han.

Sist oppdatert: 09.05.2018 17:49:58