Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Flom 2018

NVE høyner flomnivået til rødt

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 11.05.2018 12:06:57
Eltåa 11. mai kl. 7.30

​NVE har høynet varselnivået til rødt for mindre elver som drenerer områder med snø. Kombinasjonen regn og snøsmelting er årsaken.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

NVE har akkurat endret flomnivået i deler av Trysil til rødt i dag og lørdag og ned igjen til oransje på søndag.​

Varselnivå rødt gjelder utelukkende for elver som drenerer områder med snø. Kombinasjonen regn og snøsmelting er årsaken.​ Vannføringa i Trysilelva ved Nybergsund har økt med 7 kubikkmeter i sekundet siden kl. 6 i dag tidlig.

NVE skriver:

Høye temperaturer fører til vedvarende stor snøsmelting. Dette vil gjelde alle områder hvor det fortsatt ligger snø, også i høyfjellet. Situasjonen er følsom for endringer i prognoser for nedbør og temperatur. Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, rødt nivå gjelder lokalt for mindre elver som drenerer områder med snø. For Glomma og Gudbrandsdalslågen varsles oransje nivå.

Høyeste nivå

Rødt er det høyeste varselnivået NVE opererer med, og det betyr omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur. Det kan føre til stengte veger og bruer. Gjentaksintervallet er som regel mer enn 50 år. Dette er en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden, krever tett oppfølging og kan medføre store skader.

Flomtelefon

918 14 515 - det er nummeret du skal ringe dersom du vil varsle oss eller spørre oss om noe i forhold til vårflommen.
Du kan også sende melding og bilder på https://facebook.com/trysil.kommune  - bruk helst Send melding-knappen under forsidebildet der.
OBS! Meldinger om riks- og fylkesveger ringer du inn til vegmeldingssentralen på 175.
  

Sist oppdatert: 11.05.2018 16:06:08