Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Flom 2018

Grønt flomnivå i Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 19.04.2018 11:30:00
Hans Martin Aas

​Teknisk sjef Hans Martin Aas følger vannføringa i Trysilelva nøye. Nå går det 52 kubikkmeter i sekundet forbi målestasjonen i Nybergsund. Det betyr at snøsmeltinga er i gang, og det er bra.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​I skrivende stund lar NVE flomvarselet for Trysil være grønt til og med søndag. Det betyr generelt trygge forhold.

​Teknisk sjef Hans Martin Aas sjekker vannføringa i Trysilelva ved Nybergsund flere ganger daglig, først kl. 05.50. De siste ti dagene har den økt fra 40 til 52 kubikkmeter i sekundet.

Bare bra

- Det har skjedd mye på ei uke, og det er bra at snøsmeltinga er i gang. For jo senere det skjer, jo større er faren for flom, for jo større er sjansen for at snøsmeltinga kombineres med mange varmegrader og regn, sier Hans Martin og håper på samme forløp som i 1988. Da var det like mye snø som nå, men det ble ingen skadeflom.

Forberedelser

Trysil kommune forbereder seg på vårflom på vanlig måte; Vi tiner stikkrenner og graver unna ved utløp der vi av erfaring vet det kan være vanskelig å få vannet unna.

- Mer får vi ikke gjort akkurat nå. Og det er langt igjen til vi eventuelt kan snakke om flom i Trysilelva. Da må vannføringa komme opp i noen hundre kubikkmeter. 50-årsflom er for eksempel 610 kubikkmeter i sekundet. På det høyeste var vannføringa litt høyere enn det i 2014, sier Hans Martin.

Skredfare

NVE har økt skredvarselet til gult nivå i Trysil. Det betyr en utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt. Noen skredhendelser; enkelte store hendelser kan forekomme, som det står på varsom.no.

Ikke normalt

- Jordskred kan oppstå hvis bakken blir så mettet av vann at jorda blir flytende. Jeg er ikke særlig bekymret for dette og kan ikke huske at vi har hatt jordskred av betydning i Trysil. For her er skråningene i bekkedalene forholdsvis slakke. Gult er laveste varslingsnivå, og betyr at vi skal være obs på at det kan skje enten jord- eller sørpeskred, sier Hans Martin.

Til høyre finner du nyttige lenker du der du kan følge varsler, vannføring med mer.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 19.04.2018 11:30:18