Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Bredbånd

350 på informasjonsmøte om bredbånd

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 28.09.2018 12:32:23
Ronja Lørendal informerer

​Det var stor interesse for informasjonsmøtet om bredbåndutbygginga i Innbygda. Telenor informerte, folk spurte og Telenor og Relacom svarte.

Foto: Marianne Fjelltveit for Trysil kommune

​Før jul i år skal alle som bor i Innbygda og som har tegnet fiberavtale med Telenor, enten være påkoplet eller vite når de blir det.

​Det var ett av budskapene Ronja Lørendal og Erik Bakke fra Telenor hadde til de rundt 350 som møtte opp i kulturhuset Hagelund da Telenor inviterte til informasjonsmøte 19. september.

Telenor-rekord

- Ronja er salgsansvarlig for prosjektet i Trysil og startet med å spørre om hvor mange av de frammøtte som har tegnet avtale med Telenor. Det var ikke mange i salen som ikke rakte opp handa, sier bredbåndkontakt Marianne Fjelltveit.

Ifølge Ronja har 74 % av husstandene i Innbygda der Telenor bygger ut nå, takket ja til fibernett. Det er salgsrekord så tidlig i et prosjekt av denne størrelsen for Telenor i Norge.

15 000 meter

- Hun fortalte videre at over 15 000 meter med kabel er gravd ned og lagt fram til tomtegrensene i Innbygda. Det er en god del flere meter enn Telenor hadde beregnet da de startet prosjektet. I utgangspunktet ønsket de å legge mer i luftstrekk på eksisterende stolper, men de ble usikre på om de fikk rask nok tilgang til stolpene og valgte derfor å grave i stedet, sier Marianne.

Flere må grave

Graving er mye dyrere per meter enn luftstrekk, så Telenor har pådratt seg store ekstrakostnader for å rekke alt de har lovet innen deadline.

- I tillegg medfører dette at mange kunder som tidligere ble fortalt at luftstrekk inn til huset trolig ble løsningen hos dem, likevel må grave på egen tomt. Telenor beklager at ikke alle har fått beskjed om det, sier Marianne.

Installasjonsdato

Ronja sa at alle i Trysil sentrum skal ha fått avtale om installasjonsdato før julaften i år - vel å merke om ikke noe uforutsett dukker opp.

- Ikke alle har fiberen på plass til jul, men alle skal vite eksakt når de får den. En montør ringer til alle som har bestilt abonnement og avtaler dato for installasjon. Montørene starter oppkoplinga i sentrum nord, fortsetter sørover, tar så sentrum sør og til slutt vestsida, sier Marianne.

Fibernettet begynner å virke fra den dagen montøren har koplet det opp hos den enkelte. Spør montøren hvis du lurer på noe med utstyret.

Bytte leverandør?

Telenor anbefaler at de som skal bytte bredbåndleverandør, altså har en annen enn Telenor i dag, sjekker oppsigelsestida på dagens abonnement siden den er ulik fra leverandør til leverandør.

- Vent med å si opp abonnementet til dere vet når det nye blir koplet opp slik at dere ikke risikerer å være uten bredbånd en periode, er Telenors råd.

Gammel Telenor-kunde?

De som har bredbåndabonnement hos Telenor i dag og som skal over på fibernett, vil få en SMS med spørsmål om de vil ha både nytt og gammelt abonnement. Hvis man avbestiller det gamle på SMS, fikser Telenor resten.

Spørsmål og svar

Etter Ronja Lørendals informasjon ble det åpnet for spørsmål. Bredbåndkontakten gjengir her noen av de mange spørsmålene som ble stilt, samt svarene som Relacom eller Telenor ga.

 • Er det litt lite med grøftedybde på bare 20 cm dypt der det er trafikk?
  Det er tilstrekkelig med 20 cm selv i innkjørsler, men bruk finmasser som for eksempel sand rundt røret. Det er mulig å bruke eksisterende masser om stein sorteres ut. Fiberen kan blåses i rør som ligger på bakken. De kan graves ned senere. Alle kundene skal ha fått en kveil med rør senest første uka i oktober.
 • Kan kabelen krysse elektrisk kabel?
  Ja. En fiberkabel blir ikke påvirket av strøm, magnetisme eller liknende. Om mulig beskytt kabelen mot ytre fysiske skader fra for eksempel spisse steiner.
 • Hvor henvender man seg for å få vite om det ligger kabler og rør i bakken der man skal grave?
  Vann- og kloakkledninger ligger så dypt at de ikke fryser om vinteren, mye dypere enn 20 cm, så dem behøver dere ikke tenke på .
  Kontakt Eidsiva Nett for å få påvist strømkabler.
  Kontakt Geomatikk for å få vite om andre kabler.
 • Hvor kan man henvende seg for å få noen til å grave?
  Spør kommunen. (Kommunen har ikke oversikt over andre enn de som har meldt sine tjenester til oss.)
 • Hvor skal kabelen gå på tomta?
  Eierne bestemmer selv hvor de vil legge kabelen. Om røret ikke kommer fram til huset der kabelen skal tas inn, vil montøren legge kabel under kledningskanten på huset.
 • Hvor mange bokser leverer Telenor?
  Tre; en omformer, en ruter og en TV-boks. Det er lurt å ha TV-en ved siden av ruteren for best mulig WiFi-signal (trådløst internett).
 • Sjekker de som monterer, at alt virker før de går?
  TV-en skal virke, og én enhet skal være på nett. Montørene setter opp alt, og det skal virke når de går.
 • Hva når man har TV flere steder i huset?
  Det er fire utganger på ruteren som kan brukes til å trekke kabel til andre TV-er.
 • Hva med boksene vi har i dag?
  De kan kastes eller returneres til de som har levert dem.
 • Vil Relacom eller Telenor gi dem som er sist i utbygginga, informasjon om framdrifta?
  De kan ikke ringe hver og en, men blir de forsinket utover det som har blitt lovet, blir det selvsagt informert om.
 • I Liavegen 45 er det gravd fram til naboer i sør, men ellers ikke noe.
  Det har å gjøre med Trysil kommunes vann- og kloakkgraving. Den er forsinket, men de håper de klarer å klemme inn dette før jul.
 • Borettslag og sameier – hvor kan de henvende seg?
  Snakk med Jack Sørland i Canal Digital/Telenor. Han er salgsansvarlig for abonnement til borettslag og sameier i dette prosjektet. Han har allerede vært i kontakt med flere borettslag og sameier i Innbygda.
 • Hvor kommer signalene til Trysil fra?
  Stamfiberen til Trysil kommer fra Elverum. Den går både i luft og i bakken. Hvis det skulle bli brudd i den, har vi back-up/redundans via fiber fra nord. 
 • Hvor lenge går det til alt er trådløst?
  Telenor på verdensbasis investerer så mye i fiberutbygging at det er trygt å anta at trådløst som erstatning for fiber hos en sluttkunde ligger svært langt fram i tid.
  (Bredbåndkontakten viser til denne artikkelen: http://www.cw.no/artikkel/5g-over-alt-tro-pa-julenissen)

 Publikum på informasjonsmøtet

Mange møtte opp for å høre om fiberutbygginga i Innbygda og få svar på praktiske spørsmål.
Foto: Marianne Fjelltveit for Trysil kommune

Sist oppdatert: 28.09.2018 13:33:50