Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Bredbånd

Hvem kan hjelpe med fibergrøfter?

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 31.08.2018 09:23:20
Gro Svarstad og Erik Sletten

​Næringssjef Gro Svarstad og ordfører Erik Sletten synes det er hyggelig om Trysil kommune kan hjelpe til med å formidle kontakt mellom de som trenger hjelp til å grave fibergrøfter på eiendommen sin, og de som kan hjelpe - enten med spade eller minigraver.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Kan du hjelpe private med å grave grøft til fiberkabelen fra tomtegrensa til husveggen? Kontakt oss.

​Utbygginga til høyhastighetsbredbånd i Trysil går etter planen. Men nå lurer kanskje mange på hvordan de skal få gravd fibergrøfta fra der kabelen ligger ved tomtegrensa og fram til husveggen?

Oversikt over hjelpere

- Vi vil bidra til å løse dette. Derfor ber vi folk som kan hjelpe til med gravinga - enten med spade eller minigraver - om å kontakte oss. Så oppdaterer vi oversikta til høyre på denne siden forløpende slik at folk som trenger gravehjelp, kan finne aktuelle firmaer eller privatpersoner, sier ordfører Erik Sletten.

Før vinteren

Han minner om at det er folks eget ansvar å få gravd de siste meterne fra tomtegrensa til huset, og han anbefaler alle som bor der Telenors entreprenører har gjort seg ferdige, til å gjøre det raskest mulig - før frosten og snøen setter inn.

- Mange klarer denne jobben sjøl, men ikke alle. Derfor tar vi dette initiativet, sier ordføreren.

Naturlig formidling

Han mener det er helt naturlig og på sin plass at Trysil kommune gjør denne formidlingstjenesten.

- Så langt har alt i bredbåndsatsinga funket; ildsjelene, dugnadsjobbinga, spleiselaget, utbyggingsplanene og framdrifta. Da skulle det bare mangle om vi ikke sørget for å gjøre den siste biten enkel for folk også - nemlig å tilrettelegge for at de som vil ha hjelp til å få gravd de siste meterne inn til huset, og de som tilbyr slike tjenester, finner hverandre, sier han. 

Meld inn

De som ønsker å selge sine tjenester for å grave grøfter til fiber på private tomter, eller leie ut utstyr til slik graving, sender en e-post til bredband@trysil.kommune.no der de oppgir navn, mobilnummer, e-postadresse og lenke til eventuell hjemmeside. Skriv Gravehjelp i emnefeltet på e-posten. Så vil vi fortløpende publisere oppdaterte oversikter på bredbåndsida vår - www.trysil.kommune.no/bredband - slik at det blir enkelt for folk å ta kontakt.

Grave selv

Vil du grave selv, er det sjølsagt helt fint. Noen råd: Grøfta skal være minimum 20-30 centimeter dyp. Legg gjerne et lite lag fin sand under og over røret for å beskytte mot skarpe steiner og liknende. Det er særlig lurt med tanke på at frosten kan flytte på steiner.

Trekkerør

Trekkerør får dere av utbygger Telenor. Legg dette i grøfta fra der røret i gata stikker opp i dag og til der inntaket på huset skal være. Grøfta skal graves igjen. Det kan man eventuelt vente med til Telenors underentreprenør har vært der og montert fiberkabelen, men det kan uansett være greit å få gjort det før vinteren kommer.

Montering

19. september kl. 19 inviteres alle kundene til infomøte i Hagelund. Da presenteres en plan for gjennomføring av installasjon hos sluttkunder, og kundene vil få svar på alle spørsmål. Telenor og Relacom ber om at alle spørsmål kan vente til da. Mer informasjon om møtet kommer.

Du kan kontakte bredbåndkontakten vår Marianne Fjelltveit, tlf. 458 76 766  om du lurer på noe i forbindelse med bredbånd.

Sist oppdatert: 06.09.2018 13:41:18