Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Bredbånd

Først med offentlig betalt fibernett i Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 18.10.2018 10:51:54
Margrete og Signe Storsveen og resten av de som feiret første hus med fibernet på Slettås

​Margrete Storsveen, Signe Storsveen, Morten Bjørseth, Per Magnus Bårdslett, Ronja Løvendal, Øyvind Storsveen, Erik Sletten, Marianne Fjelltveit og Gro Svarstad synes 17. oktober 2018 er en merkedag. Da ble Kaklestripa 5 som første husstand i Trysil koplet på et fibernett som delvis er betalt av det offentlige.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Familien Storsveen i Kaklestripa 5 på Slettås ble de første i Trysil som fikk fibernett takket være økonomisk bidrag fra kommunen og Nkom.

​Det skjedde onsdag 17. oktober 2018 kl. 13, og i timene etterpå kom stadig flere slettåsinger på nett. Dette ble følgelig en merkedag for Trysil kommunes storstilte bredbåndsatsing.

Rustet for framtida

- Dette er så bra. Nå har vi tatt et godt steg inn i framtida, sier Øyvind Storsveen som da han bygde hus på Slettås i 2012 kun hadde tilgang på ADSL-linje fra Eidsiva og klare signaler om at ingen ville bygge ut eller ruste opp nettet på Slettås. Han skaffet seg raskt en radiolink med 4 megabit hastighet. Siste året har han hatt 4G. Og nå har han fibernett med 250 megabit - fordi han er spesielt interessert og det ikke koster ekstra første året. 50 megabit holder for de fleste familier, slår han fast.

Kan bo grisgrendt

Storsveen sier at fibernett er helt nødvendig for at folk fortsatt skal bo grisgrendt. For mer og mer skjer på nett. Det er der ungene skal gjøre lekser. Det er der en best kan følge med på det som skjer i verden. Det er der en har kontakt med folk via sosiale medier. Og det er der en skaffer seg mye av underholdninga i hverdagen; fotball, spill, film eller annet en måtte ha lyst til akkurat når det passer en sjøl. 

Viktig infrastruktur

- Fibernett er den viktigste infrastrukturen vi har manglet for at folk skal kunne bo overalt i Trysil, som vi vet de vil. Dette er en investering alle nyter godt av. Besteforeldregenerasjonen bygde veger og la inn vann. Vi legger inn fiber, det er denne generasjonens infrastrukturbidrag, sier ordfører Erik Sletten.

Bare glede

Sentrale personer møttes hos familien Storsveen i Kaklestripa i anledning den gledelige begivenheten denne første påkopingla var; ordfører Erik Sletten, bredbåndkontakt Marianne Fjelltveit, næringssjef Gro Svarstad, salgsansvarlig hos Telenor Ronja Løvendal, anleggssjef hos Relacom Morten Bjørseth og montør hos Telekompetanse Per Magnus Bårdslett. Alle smilte fra øre til øre og var storfornøyde med alt som skjer på fibernettsida i Trysil. For her går det unna og det så godt som smertefritt.

To år

Det er bare to år siden Trysil fikk 2,3 millioner statlige kroner til den første bredbåndutbygginga; i området Jordet-Slettås, på Slettås og på Vestby. Siden har det vært anbudsrunde, politisk vedtak om kommunalt bidrag, graving, strekking av kabler og montering innomhus og alt det andre som er nødvendig for å få nettet opp å stå. Og tenk, allerede før jul skal alle abonnentene i disse to områdene være på nett.

Slag i slag

Telenor har for egen regning bygd ut fibernett i Jordet sentrum, Innbygda og Tørberget. Montørene har vært i gang i Jordet i ei uke.

- Om alt klaffer, blir vi ferdige i Jordet sentrum i månedsskiftet oktober/november og på Slettås og områdene mellom Jordet og Slettås midt i november. Når vi er ferdige der, eller kanskje litt før, fortsetter montørene på Vestby, sier Morten Bjørseth, anleggsleder i Relacom.

Innbygda

Mandag 22. oktober er de første montørene på plass i Innbygda.

- Vi begynner nord for kirka, deretter tar vi sentrumskjernen, så søndre deler av østsida og så vestsida til slutt. Etter det begynner vi i Tørberget, og da er vi fortsatt bare i 2018 hvis ikke noe uforutsett dukker opp, sier Bjørseth.

- Det betyr at 1 400 nye husstander i Trysil har fått fibernett! sier næringssjef Gro Svarstad.

Trivelige tryslinger

Det går med andre ord raskt i svingene for noen og enhver. Felles for dem alle tross travle tider og mye som skal klaffe, er at de stortrives i Trysil. For her treffer de bare hyggelige og blide folk. Det melder alle om; selgere, gravere, de som henger opp luftkabler, de som blåser kabler, skjøter kabler, kjører ut rørkabelstrekkere, montørene og de som legger løpet og trekker i riktige tråder til rett tid.

- Folk er godt informert og forberedt. De vet hva som skjer, så det kommer ikke som noen bombe at det plutselig står ei diger gravemaskin utenfor, sier Bjørseth.

Ildsjelene

- Det er ikke minst takket være de fantastiske ildsjelene vi har ute i grendene, sier næringssjefen. - Vi hadde ikke vært der vi er uten dem. De har kartlagt, informert og ufarliggjort det hele. Så til dere alle: Tusen takk!

- Ja, vi har fått til en bra struktur på bredbåndsatsinga med bredbåndkontakt, ildsjeler og folkemøter, sier ordfører Erik Sletten.

Sist oppdatert: 18.10.2018 12:09:44