Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Bredbånd

Enda mer bredbåndglede i Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 04.07.2018 13:05:15
Jan Sævig, Knut Løken, Marianne Fjelltveit og Gro Svarstad

​Med den foreløpig siste utbyggingskontrakten i boks, er 64 % av Trysils befolkning sikret høyhastighetsbredbånd - til stor glede for mange, blant dem rådmann Jan Sævig, varaordfører Knut Løken, bredbåndkontakt Marianne Fjelltveit og næringssjef Gro Svarstad.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Telenor vant også den neste bredbåndutbygginga i Trysil. Det var bare blide fjes å se da kontrakten ble undertegnet 4. juli.

​Det er store områder som i denne runden er sikret fibernett og dermed høyhastighet på bredbåndet sitt:

 • restområder rundt Jordet og Slettås
 • strekningen fra Jordet til Engerdal
 • Landsjøåsen, Langtjernåsen og Galåsen
 • strekningen fra Støa til Linnes (dvs. Ljøradalføret)

Totalt er det i disse områdene 417 husstander og 271 fritidsboliger. I tillegg har Telenor besluttet å bygge ut på Østby på eget initiativ, som en kommersiell utbygging uten offentlig tilskudd.

Pluss Engerdal

Denne anbudsrunden kjørte vi sammen med Engerdal kommune som der 349 husstander vil få tilbud om fibernett i denne omgangen:

 • fra Engerdal og sørover til Trysil-grensa
 • fra Engerdal og nordover mot Femund
 • en avstikker til Lillebo
 • fra Engerdalssetra til Sølenstua
 • nordvestover til Sømådalen og Buvika, inkludert Johnsgaard Turistsenter

Stor økning

Alle disse områdene skal være ferdig utbygd i 2019. Da vil 64 % i Trysil ha fibernett mot bare 10 % i 2017. I Engerdal har 13 % fibernett i dag. Det tallet øker til 54 %.

En stor dag

Varaordfører Knut Løken slo fast at 4. juli var en stor dag.

- Vi vil ta hele Trysil i bruk, og da er vi helt avhengige av fibernett. Det er like viktig i dag som strømmen var da den kom, sa han og berømmet dugnadsinnsatsen og engasjementet innbyggerne legger for dagen - og Telenor for at de ikke bare driver butikk, men også tar samfunnsansvar og får fiber ut til alle uavhengig av hvor de bor.

Fire trinn

Rådmann Jan Sævig synes det er utrolig artig at politikerne i to kommuner uti skogen tar tak og sikrer folket bredbånd. Han oppsummerte Trysils satsing i fire trinn:

 1. Da kommunestyret i 2015 satte av penger til bredbåndsatsing
 2. Den pågående utbygginga i Jordet, Slettås og på Vestby
 3. Utbygginga som er sikret med dagens avtale
 4. Når vi får bredbånd ut til resten av Trysil

Resten i år

Det gjenstår fortsatt å få fibernett til 840 husstander i Trysil. Alle de områdene søker Trysil kommune om Nkom- og fylkeskommunale midler til i år, så får vi se hvor mye vi blir tilgodesett med og hvor mye kommunen eventuelt må inn med.

Første trinn

For engerdølene er dette første trinn, men fungerende rådmann Terje Vestad kunne melde om et veldig offensivt kommunestyre som tar utålmodigheten til innbyggerne på alvor, forbereder seg på trinn 2 og ønsker bredbånd til alle engerdøler.

Samarbeid

Alle som var møtt opp på signeringsmøtet i Trysil rådhus, skrøt av det gode samarbeidet partene imellom; utbygger, kommuner, fylkeskommune, innbyggerne og Abakus som håndterer anbudsrundene. 

Tilbudene

Svend Hoff Johnstad i Abakus fortalte at det kom inn to tilbud i denne runden. De ble vurdert ut fra kriteriene pris, kapasitet, dekningsgrad innenfor området (Telenor garanterer 100 %), tilstøtende områder og sluttbrukers abonnementsvilkår. Totalt sett hadde Telenor det beste tilbudet.

Stolt utbygger

Jørgen Bjune fra Telenor er både stolt og ydmyk over at de vant også denne anbudsrunden. Han skryter av tryslingene og engerdølene og drivet både politikere og administrasjon legger for dagen:

- Dere gjør en enestående jobb i kommunen. Og engasjementet fra innbyggerne - det er vel så bra. Kjempeoppslutningen fra dem gjør at kommunen og vi satser videre, sa han.

Jan Sævig og Jørgen Bjune Rådmann Jan Sævig og Jørgen Bjune i Telenor signerte den nye utbyggingskontrakten.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Terje Vestad og Jørgen BjuneFungerende rådmann i Engerdal Terje Vestad og Telenors Jørgen Bjune ved kartet som viser utbyggingsområdene i Engerdal.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

Sist oppdatert: 05.07.2018 13:01:02