Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Bredbånd

Bredbåndutbygging i Ljøradalføret

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 10.10.2017 08:55:00
Marianne Fjelltveit og Gro Svarstad peker ut Ljøradalføret

​Takket være bidrag fra Hedmark fylkeskommune og Trysil kommune blir det høyhastighetsbredbånd i Ljøradalføret fra Støa til Linnes, sier bredbåndkontakt Marianne Fjelltveit og næringssjef Gro Svarstad.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Nå er det klart: Det blir høyhastighetsbredbånd fra Støa til Linnes, det vil si i Ljøradalføret inkludert Ljørdalen sentrum og Fulufjellet.

​Det er mulig fordi Hedmark fylkeskommune gir 3,3 millioner til prosjektet, og fra før har Trysil kommune satt av rundt 2 millioner kroner til det samme. Hele utbygginga vil koste rundt 10 millioner. Det resterende beløpet står utbygger og dugnadsinnsats for.

Ivrige ildsjeler

Bredbåndkontakt Marianne Fjelltveit og næringssjef Gro Svarstad gleder seg på ljørdølenes vegne og skryter av innsatsen ildsjelene der la for dagen for å kartlegge bredbåndinteressen i forkant av kommunens søknad om nkom-midler (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet).

- De banket på 150 dører! Det vil si at de besøkte 76 % av husstandene i Ljøradalføret pluss noen fritidsboliger. Det ga oss et godt grunnlag å skrive søknaden på, sier Marianne.

Nkom-kriterier

Nå fikk vi ingen nkom-midler til Støa-Linnes-prosjektet. Men Hedmark fylkeskommune har satt av 40 millioner kroner til utbygging av høyhastighetsbredbånd i Hedmark, og de vurderer også gode nkom-søknader som har fått avslag. Og i år prioriterte de altså Ljøradalføret i Trysil.

200 hus og 600 hytter

Når høyhastighetsbredbåndet kommer, kan 198 husstander og rundt 600 fritidsboliger nyte godt av det. Og næringslivet sjølsagt, som er variert med blant annet alpinanlegg i vekst og snøskuterled på trappene, som det heter i søknaden. I dag er bredbånd- og mobildekningen i området varierende, men hele 70 % har under 4 Mbit/s.

Anbud rundt hjørnet

Næringssjefen sier Trysil kommune om kort tid vil lyse ut to anbud for bredbåndutbygging; dette og det vi fikk nkom-midler til; Landsjøåsen-Langtjernåsen-Galåsen. Målet er at utbyggeren skal være valgt rundt årsskiftet. Når sjølve utbygginga vil skje, avhenger blant annet av utbyggerens kapasitet.

- Vi kommer tilbake med grendemøter både i sør og øst for å informere mer om prosjektene, sier Marianne og Gro. 

Sist oppdatert: 10.10.2017 09:03:36