Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på
Bredbånd

Trysil fikk ikke statstilskudd til bredbåndsutbygging i år

Connie Bjørseth og Gro Svarstad med bredbåndssøknadene

​Fag- og prosjektleder IKT Connie Bjørseth og næringssjef Gro Svarstad beklager at Trysil ikke fikk statlig tilskudd til bredbåndsutbygging i denne omgangen.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Trysil søkte om 31 millioner kroner til bredbåndsutbygging i 2016, men ingen av de fem søknadene ble innvilget.

Trysil kommune søkte om tilskudd til utbygging av bredbånd i seks områder: Jordet-Eltdalen, Sæteråsen-Midtskogsberget-Rysjølia, begge sider av Osensjøen, fra nederst i Knetten til riksgrensa ved Flermoen og Landsjøåsen-Galåsen samt Vestby.

1 500 tryslinger

Hadde vi fått tilskudd til alle, ville 1 500 tryslinger til fått mulighet til høyhastighets bredbånd. Det ville gitt økt bostedsattraktivitet, flere hjemmekontorer, større brukertilfredshet, økt effektivitet for bedrifter og større muligheter for bedriftsetablering som det heter i søknadene.

Søker igjen

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) fikk 173 søknader med et samlet søknadsbeløp på cirka 654 millioner kroner. De hadde cirka 110 millioner kroner å fordele.

- Selv om Trysil ikke nådde opp denne gangen, kommer vi til å søke igjen neste år, sier næringssjef Gro Svarstad og fag- og prosjektleder IKT Connie Bjørseth.

Bra søknader

NKOM skriver i avslaget at grunnlaget for søknadene supplert med nye utbyggingsundersøkelser og oppdatert dekningsinformasjon kan imidlertid benyttes som utgangspunkt for en ny søknad ved framtidige utlysninger av bredbåndstilskudd.

- Det betyr at søknadene våre holder mål. Det var bare ikke penger nok til alle, sier Svarstad og Bjørseth. Bare to prosjekter i Hedmark fikk bredbåndstilskudd i år - ett i Nord-Odal og ett i Ringsaker.

Lokale midler

I påvente av eventuelle statlige midler i 2016 håper Svarstad og Bjørseth at kommunestyret vil bevilge noen millioner kroner på neste års budsjett siden bredbånd er så viktig for bosetting og næringsutvikling.

- Vi fikk 1 million kroner da kommunestyret godkjente regnskapet for 2014. I tillegg håper vi på 2 millioner til investeringer og 600 000 kroner til en koordinator i budsjettet for 2016. En koordinator er viktig, for vi selv har ikke kapasitet til å kjøre et bredbåndsprosjekt med den bemanninga vi har i dag, sier de.

Ikke kommersielt

Om kommunestyret bevilger midler, vil de bli brukt på å bedre bredbåndskvaliteten i områder der utbyggerne ikke mener det er kommersielt grunnlag for å bygge ut. Hvor kommer de tilbake til når budsjettet er vedtatt, og de vet hva de har å rutte med.

- Det er stort engasjement i grendene for å få til dette. I kartlegginga vi kjørte tidligere i år, ble det signalisert stor vilje til dugnad, for eksempel for å grave grøfter til kabler, sier Svarstad.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 18.04.2017 09:39:15