Sykehuset i Elverum har satt gult nivå

Utskrivningsklare pasienter som tilhører Trysil må tilbake så fort som overhodet mulig.

Trysil sykehjem med rognebær på trærne - Klikk for stort bilde Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune På grunn av at sykehuset i Elverum har måttet ta over en del pasienter fra Gjøvik sykehus har de nå gått opp til gult nivå. For Trysil kommune betyr det at utskrivningsklare pasienter må overføres raskere enn planlagt.

Praktiske utfordringer

- Det er en håndfull pasienter det dreier seg om, men selv om det ikke er mange, så medfører det en rekke praktiske utfordringer for oss på så kort varsel. Jeg har nå sittet i møte med tjenestekontoret, ledelsen i sykehjemmet og hjemmetjenesten. Vi er i løpende dialog med pasienter og pårørende og håper å finne gode løsninger for alle, sier kommunalsjef Britt Støa.

Må omrokere

- Slik situasjonen er akkurat nå, så ser vi at vi klarer å ta tilbake de som er meldt utskrivningsklare ved å omrokere på planlagte og eksisterende opphold på sykehjemmet. Det betyr blant annet at vi må ta ut igjen pasienter som er på korttidsopphold på et tidligere tidspunkt enn planlagt, samtidig som vi utsetter planlagte opphold og benytter overbelegg i en av langtidsavdelingene, sier hun.

Vurderer redusert tjenestenivå

Et høyt sykefravær blant ansatte gjør situasjonen ekstra vanskelig for helsetjenesten.

- For å kunne løse den akuttsituasjonen som både hjemmetjenesten og sykehjemmet nå er i, vil det være nødvendig å vurdere om man må redusere nivå på noen tjenester for å kunne utøve forsvarlig helsehjelp, forklarer Britt.