Skjæraasendagene blir kulturfest i Trysil

Velkommen til Skjæraasendagene 30. september-8. oktober. Programmet er variert og byr også på noen nyheter.

Karoline Piro, Marthe Lindstad, Anne Norderhaug Sætre, Tone Odden, Nils-Christer Stenmyren, Malin Jonsson og Jaime Carrizo - Klikk for stort bildeProgrammet til Skjæraasendagene, som går over ni dager, er klart. Her er de som står bak årets program: Karoline Piro, Marthe Lindstad, Anne Norderhaug Sætre, Tone Odden, Nils-Christer Stenmyren, Malin Jonsson og Jaime Carrizo. Ramona Nordnes, Trysil kommune

Vi kommer tilbake med flere detaljer etter hvert, men her er en smakebit:

Standup

Liv Gulbrandsen starter Skjæraasendagene med standup/forestillingen Hold kjeft, det er Ibsen! lørdag 30. september. Hun har reist Norge rundt med showet og byr på en halsbrekkende morsom, nær og inderlig fortelling om Henrik Ibsen og sin egen bestemor.

Bokbussens premiereturné

- Bokbussen legger ut på sin premiereturné mandag 2. oktober. Turneen går til Slettås, Jordet, Nybergsund, Plassen, Østby, Søre Osen og Tørberget - og flere rundturer kommer, forteller biblioteksjef Tone Odden. Samme dag er det også månedens boktips på biblioteket.

- I bibliotekverden sier vi at vi prater bøker ut av hylla, opplyser Tone som håper mange vil stikke innom og høre mer om månedens boktips.

Noe for alle

Skjæraasendagene har også i år egne arrangementer spesielt rettet mot barn, ungdom og eldre. Hamar-duoen Paper Crown med vokalist Johanne Kippersund og gitarist Ørnulv Snortheim har lunsjkonsert for videregående elever. I kulturhuset Hagelund settes barneskoleforestillingen Plutselig teater opp. Tre morsomme skuespillere og en knallgod pianist improviserer fram teaterforestillinger med publikums hjelp. Dette blir spennende. Trysil bo- og aktivitetssenter byr på underholdning og ulike aktiviteter gjennom uka.

Gratis kino

Tradisjonen tro blir det også i år gratis kino under Skjæraasendagene. Søndag 1. oktober kl. 17 viser vi en barne- og familiefilm, og kl. 19.30 blir det en ungdomsfilm. Hvilke filmer som skal vises, kommer vi tilbake til.

BUA

På BUA, som er i kjelleren i kulturhuset Hagelund, kan du låne sports- og aktivitetsutstyr helt gratis. Under Skjæraasendagene inviterer BUA-koordinator Karoline Piro til test av høstutstyr tirsdag 3. og torsdag 5. oktober. Her skal du få inspirasjon til mer utetid.

Fotoutstillingen

- I år er temaet energi, og fotograf Kine Bakke blir prosjektleder. Nytt i år er at ungdommene også skal levere fotoprint. Fotoutstillingsåpningen med kåring av vinnere blir mandag 2. oktober, forteller kultur- og idrettskonsulent Malin Jonsson.

Lyrikk

- Vi håper å treffe bredt med et allsidig program til ulike målgrupper i ulike sjangre også med arrangementer ute i grendene. Arrangementer som er knyttet til Einar Skjæraasens diktning, sier kultursjef Anne Norderhaug Sætre.

  • I samarbeid med Barnas Turlag inviteres alle til familiearrangementet Lyrikk og lek rundt bålet ved gapahuken ved Fuglsjøen mandag 2. oktober.
  • Per Jon Stengrundet og Roar Vingelsgaard inviterer til lyrikk i Grambolia grendehus onsdag 4. oktober. Det er Trysil historie- og museumslag som har gratis lyrikkveld.
  • Det blir også poesti med dikt av Sigmund Løvåsen. Følg stien fra parkeringsplassen i Grindbekkvegen til dagsturhytta mens du leser poesi.

Elva er et annet sted

Torsdag 5. oktober blir det forfatterbesøk på biblioteket. Her får vi et lysbildeforedrag med bilder fra tømmerfløtinga på Glomma og en samtale mellom Martin Myhr og Hans Hamid Rasmussen. Boka Elva er et annet sted - bilder fra tømmerfløting på Glomma er en bildefortelling fra de siste årene med tømmerfløting på Glomma. Med utgangspunkt i et unikt bildemateriale har Rasmussen komponert en historie som bearbeider og dramatiserer minner fra arbeidet som fløter.

Trysil har talent

- Nytt i år er hovedarrangementet vårt Trysil har talent lørdag 7. oktober i kulturhuset Hagelund, forteller kinosjef Nils-Christer Stenmyren. Målet er å tilby en åpen scene både for amatører og artister fra Trysil. De som ønsker det, kan også få backing av vårt eget husband. Etter forestillingen blir det pub og levende musikk i vestibylen.

Frokostsang

En annen nyhet i år er frokostsang.

- Vi har hatt frokost tidligere under Skjæraasendagene, men i år blir det i tillegg til frokost også konsert med allsang, forteller Malin.

Frokostsang med Jordet sanglag er i Jordet samfunnshus lørdag 7. oktober.

Kunst

Under Skjæraasendagene kan publikum besøke flere kunstutstillinger i Trysil sentrum. Kunstner Espen Eiborg har salgsutstilling på Galleri Vågal i Løkjavegen. Trysil Kunstforening viser fram Trysil-poesien og lokalt kunsthåndverk på Morensalen på Trysil folkebibliotek. På Julie Sandvik Myrvolds Studio Storm i Løkjavegen blir det salgsutstilling.

Andre treffpunkter

Treffpunktet - midt i vekkua selger middag og har gratis klassisk konsert med Adel Parkhomenko onsdag 4. oktober i vestibylen i kulturhuset Hagelund. Trysil Foodfest er på plass i Løkjavegen igjen fredag 6. og lørdag 7. oktober. Skjæraasendagene avsluttes med Skjæraasenmesse søndag 8. oktober i Trysil kirke.

Billettsalget starter midt i juni. Husk å løse billett også til våre gratis arrangementer.

Se hele programmet for Kulturfest i Trysil - Skjæraasendagene 2023 (PDF, 2 MB)

Til toppen