Regler ved innreise til Norge/rules upon entry into Norway

Fra 26. november er reglene for innreise til Norge skjerpet.
Klikk her og sjekk hva som gjelder

Norway has stricter entry restrictions from 26 November.
Qlick here to see the new measures that has entered into force

Kommuneoverlegen informerer

Fire har testet positivt på korona i Trysil denne uka.

Hanna Rydløv - Klikk for stort bildeSiden mars 2020 har totalt 184 testet positivt på korona i Trysil. Blant dem er det både tryslinger og andre som har oppholdt seg her, sier kommuneoverlege Hanna Rydløv. Ramona Nordnes, Trysil kommune - Vi ser dem i sammenheng med det pågående smitteutbruddet. Kommuneoverlege Hanna Rydløv sier at situasjonen er under kontroll.

På Innbygda skole

To klasser på Innbygda skole er satt i testregime. Det betyr at de tester seg med selvtester annenhver dag. Skolen er fortsatt på grønt nivå.

Anbefaler karantene

Alle som er i husstanden til en smittet i Trysil, blir kontaktet og anbefalt å gå i karantene eller holde avstand i sju dager. Det gjelder også fullvaksinerte.

- Erfaringen viser at nesten alle i en husstand blir smittet. Da er det viktig å komme tidlig inn. Ved å gå i karantene kan de forhindre videre smitte, sier Hanna.

Selvtesting

Fullvaksinerte blir også anbefalt å teste seg med selvtest. Uvaksinerte og delvaksinerte husstandsmedlemmer over 18 år plikter å teste seg med hurtigtest daglig i sju dager eller PCR-test annenhver dag i sju dager. Uvaksinerte og delvaksinerte under 18 år anbefales samme testregime som de over 18 år.

Helsepersonell

Trysil kommune har nå innført at helsepersonell som jobber nært pasienter og som ikke er fullvaksinert eller ikke vil oppgi vaksinestatus, skal bruke munnbind og teste seg to ganger i uka.

- Både dette og karanteneanbefalingen til fullvaksinerte husstandsmedlemmer gjør vi i hele Sør-Østerdalsregionen, med noen små lokale forskjeller, sier Hanna.

Andre luftveisvirus

Legesenteret har stor pågang av pasienter med luftveissymptomer.

- RS-virus/rhinovirus/parainfluensa og mange andre luftveisvirus er igjen på plass to års pause. Så det er fortsatt like viktig at alle som har symptomer, kommer og tester seg eller henter selvtest. Bare på den måten klarer vi å ha oversikt og kontroll. Testen er enkel å ta selv og ikke så ubehagelig da prøven bare tas i fremre nese, sier Hanna.

Gratis selvtester

Du får gratis selvtest ved inngangen til legevakta i Lundevegen 3 på dagtid og etter avtale med legevakta på kveldstid (tlf. 116 117). Det er viktig at du ikke tar med flere om gangen for å bygge opp ditt eget lager. Da går vi fort tomme. Og husk at om du tester positivt på selvtest, skal du bestille time til PCR-test på tlf. 40 40 96 30 mandag-fredag kl. 9-15 og på legevakta utenom kontortid.

Reiselivet

- Ellers jobber vi videre med å forberede lokalt reiseliv på tilstrømming av turister. Uteaktiviteter som ski er en relativt smittesikker aktivitet, men der mange mennesker samles inne, må vi forberede oss på at vi kanskje må innføre lokal forskrift med begrensninger for deretter å ta i bruk koronapass og eventuelt andre lokale og/eller sentrale tiltak, sier Hanna.

Sykehuskapasiteten

- Generelt er det økt trykk på sykehusene i Norge. Vi har mange smittede med covid-19 og andre luftveisinfeksjoner som fører til innleggelse på sykehus og dessverre også dødsfall. Det er slik det er med luftveisinfeksjoner og ikke noe vi kan unngå helt. Men det er viktig at kapasiteten ikke blir så presset at noen som skulle hatt hjelp, ikke får det. Det er den balansen vi nå arbeider for å oppnå, sier Hanna.

Brems smitten

- Vi må derfor hjelpe til ved å bremse smittespredningen, sier hun og minner om:

• Husk! Avstand hjelper. Håndhils bare når du må, og stå gjerne over en unødvendig klem. Hold avstand der det er mulig.
  • Husk! Munnbind hjelper. Er du på et sted der du vet det er smitteutbrudd og/eller det er vanskelig å holde avstand: Bruk gjerne munnbind, først og fremst innendørs.
  • Husk! Bli hjemme når du får nye luftveissymptom. Blir du hjemme de første dagene, reduseres smittespredningen mye.
  • Husk! Vaksinering er avgjørende. Statistikken er tydelig. Er du vaksinert, er risikoen for alvorlig sykdom sterkt redusert og du er mindre smittsom.
  • Husk! Hånd- og hostehygiene hjelper.

Hun oppfordrer alle som ikke er fullvaksinert eller har hatt covid-19 de siste seks månedene, og de som har stor risiko for alvorlig sykdom, om å være ekstra forsiktige.

Les om smittevernråd på FHIs sider