Koronaregler/corona rules

Se hva som gjelder av lokale og nasjonale tiltak.
Klikk her

See what applies to local and national measures.
Qlick here

FHIs karantenekart

Nå er det ingen grønne områder igjen på FHIs Europa-kart.

Europakart med farger etter smittetrykk - Klikk for stort bildeSlik ser FHIs Europakart ut fra 29. november. De som ikke har gyldig koronasertifikat, må i innreisekarantene hvis de kommer fra andre land/områder enn de som er oransje. FHI Endringene fra midnatt natt til 29. november er:

Det er innført krav om innreisekarantene for reisende fra:

• regionene Gotland og Västernorrland i Sverige
  • Frankrike
  • Monaco
  • Portugal inkludert Azorene
  • Spania
  • regionen Norra Savolax SVD i Finland

Kravet gjelder alle over 18 år som ikke har gyldig koronasertifikat som viser at de er fullvaksinert eller har hatt covid-19 de siste seks månedene.

Slipper karantene

Reisende fra følgende land og områder skal ikke gå i karantene når de kommer til Norge:

• Finske regionene Kajanalands SVD, Lapplands SVD, Norra Karelens SVD, Satakunta SVD, Södra Savolax SVD, Vasa SVD, Östra Savolax SVD og Åland
  • Italienske øyene Sardinia og Sicilia
  • Malta
  • San Marino
  • Svenske regionene Dalarna, Jämtland, Jönköping, Kronoberg, Västerbotten og Östergötland
  • Vatikanstaten

Disse må i karantene

Reisende over 18 år som ikke har gyldig koronasertifikat og som kommer fra land og områder som ikke står på lista over her, må gå i karantene. Den kan de teste seg ut av med negativ PCR-test etter tidligst tre dager.

Disse må teste seg

Alle over 18 år som ikke har gyldig koronasertifikat, må uansett hvilket land/område de kommer fra:

Alle mellom 16 og 18 år som ikke har gyldig koronasertifikat, må uansett hvilket land/område de kommer fra:

• ta koronatest senest 24 timer etter ankomst til Norge

Alle under 16 år må:

• ta koronatest senest 24 timer etter ankomst til Norge

Innreiseregistrering

Alle over 16 år må registrere seg i innreiseregistreringssystemet før de kommer til grensa.
Pendlere og andre som krysser grensa regelmessig, kan registrere flere reiser ved hver utfylling. De trenger derfor  bare å fylle ut selve skjemaet kun en gang pr. uke.
(Det er gjort noen få unntak fra kravet om innreiseregistrering, se dem her.)

Egne krav for noen land i Afrika

Utenriksdepartementet fraråder nå reiser som ikke er strengt nødvendig til Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi. Reisende fra disse landene må uavhengig av vaksinestatus:

• teste negativt i løpet av de siste 24 timene før ankomst til Norge
  • ta PCR-test senest 24 timer etter ankomst samt etter tidligst sju døgn
  • gå i innreisekarantene i ti døgn, de tre første på karantenehotell. Ved negativ PCR-test tatt etter tre døgn, kan resten av karantenen gjennomføres i egen bolig eller på egnet sted. Karantenen kan forkortes ved negativ PCR tatt tidligst sju døgn etter ankomst. Barn under 18 år og diplomater kan gjennomføre hele karantenen på egnet sted, men har de samme testkravene som andre.

De som har oppholdt seg i disse landene etter 16. november og som har kommet til Norge før 27. november, plikter å ta PCR-test. De anbefales også å gå i karantene i ti døgn fra ankomstdato.

Les mer på FHIs sider.