Dronning Sonja får Trysil-Knutprisen 2017

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 20.04.2017 17:35:00
Dronning Sonja på fjelltur

​Dronning Sonja er den tiende vinneren av Trysil-Knutprisen. Hun får den rett og slett fordi hun er så fantastisk som hun er på alle vis.

Foto: Privat (Fra H.M. Dronningens billedkåseri "Impressions of Norway")

Norges førstedame er den første damen som får Trysil-Knutprisen. Overrekkelsen skjer i Trysil sentrum 31. august kl 12.30.

Komiteen som utnevner Trysil-Knutprisvinnerne består av fylkesmann Sigbjørn Johnsen, tidligere fylkesmann Sylvia Brustad, Skistarsjef Bosse Halvardsson, Svein Skarpmo og Ole Martin Norderhaug. Trysil kommune er vertskap når dronningen kommer på et to timer langt besøk for å motta prisen.

Helt spesiell

Ole Martin Norderhaug sier at dronning Sonja får prisen fordi hun er den hun er; en helt spesiell person. Det viste seg allerede da hun innledet et forhold til daværende kronprins Harald.

- Den gang var det utenkelig at en kommende monark skulle gifte seg borgerlig. Samtidig var monarkiet avhengig av at monarken fikk barn, sier han.

Ni år

- Kronprinsen var i forhandlinger med kong Olav, Stortinget og regjeringen år ut og år inn. Samtidig fortsatte han og Sonja å møtes i all hemmelighet. De dro til hvert sitt land for å studere, men kom stadig sammen igjen. Til slutt stilte han et ultimatum; enten skulle han gifte seg med Sonja Haraldsen, eller ikke i det hele tatt. Konge, regjering og storting ble satt sjakk matt. Det tok ni år. Det viser hvor tålmodig, utholdende og trofast dronning Sonja er, sier Norderhaug.

Endringer

- Hun får også prisen for alt hun har gjort og betydd etter sin inntreden på Slottet. Der trengtes det sårt til vedlikehold. Dronning Sonja med sin kunstutdanning har hatt stor påvirkning på hvordan Slottet er blitt. Hun bidro også sterkt til modernisering av det organisatoriske som til da hadde vært stølt, stivt og gammelmodig, sier Norderhaug.

Plikter

Han og resten av komiteen er også fulle av beundring over hvordan hun har klart å kombinere rollen som ektefelle og mor med alle pliktene Norges førstedame har.

- Plikter hun skjøtter på strålende vis. Hun og kong Harald har i mange år lagt ned en enorm arbeidsinnsats for å markedsføre Norge, og de holder fortsatt et utrolig høyt tempo, sier Norderhaug.

Sporty

I tillegg er dronningen sporty. Hun elsker friluftsliv og turer på ski og til fots.

- Vi i komiteen har hatt henne som priskandidat ei tid, men det har ikke klaffet med hennes planer å komme til Trysil før i år. Nå gleder vi oss veldig til hun kommer, sier Ole Martin Norderhaug.

Stor stas

Ordfører Erik Sletten takket komiteen for utholdenheten og synes det er stor stas å få være vert når dronningen kommer til Trysil igjen for første gang på 21 år. Sist hun var her, var i 1996 da kong Harald avduket bysten av kong Olav i Kongeparken i Nybergsund.

Folkefest

Programmet for dronningens besøk er ikke spikret. Det skal lages i samarbeid med Fylkesmannen. Men at det blir en folkefest, er ordfører og priskomite sikre på. Det som er klart, er at prisen skal deles ut Fladhagenparken i sentrum der det også blir en god dose underholdning.

Tidligere vinnere

Trysil-Knutprisen ble innstiftet i 2008 og består av en Trysil-Knut-statue laget av Skule Waksvik og spandert av Trysilfjell Utmarkslag. Tidligere vinnere er:

2008: Gunnar Sønsteby
2009: Dagfinn Enerly
2010: Aksel Lund Svindal
2011: Petter Northug
2012: Olav Thon
2013: Even Kvien
2014: Jørn Lyseggen
2015: Nils Arne Eggen
2016: Erling Neby​

Statuttene

I statuttene for prisen heter det:

Trysil-Knut er et nasjonalt symbol på mot og evne til å mestre utfordringer. Han sprengte grenser med sine østerdalsski, stadig høyere, raskere og lengre. Trysil-Knut ble et ideal – norsk ungdom skulle stå støtt som Trysil-Knut. Vi vil forvalte arven fra Trysil-Knut ved å hedre folk i Norge som har gjort de store bragdene med styrke, mot og engasjement. Vi vil løfte fram idealer for norsk ungdom, de som viser veg og som inspirerer andre til å tørre, ville og kunne.

Komitetrio%20og%20ordfører%20Trysil-Knutprisen%202017%20(5)

Priskomiteen og ordfører gleder seg til dronningbesøk og folkefest i august.
Fra venstre: Ole Martin Norderhaug, Bosse Halvardsson, Erik Sletten og Svein Skarpmo.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Sist oppdatert: 07.08.2017 12:05:57