Kongen sa nei i Nybergsund - ny informasjonstavle avduket i Kongeparken

Roar Vingelsgaard, fylkesmann Sigbjørn Johnsen og Stortingets tredje visepresident Svein Roald Hansen i Kongeparken

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen og Stortingets tredje visepresident Svein Roald Hansen lyttet interessert da Roar Vingelsgaard fortalte om de unike bildene som pryder den nye informasjonstavla i Kongeparken.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Kong Haakon VII sa nei til tyskerne i Nybergsund. Nå er det slått fast en gang for alle. Og da er det bra at informasjonstavla i Kongeparken er ny og oppdatert.

​Den nye informasjonstavla ble avduket under en fin seremoni fredag 18. september.

Æresgalleri

Stortingets tredje visepresident Svein Roald Hansen plasserte Nybergsund i det norske demokratiets æresgalleri før han avduket informasjonstavla. I æresgalleriet troner grenda sammen med Eidsvoll der grunnloven ble underskrevet og Moss der Mossekonvensjonen sørget for fred og union med svenskene  i 1814, sa han.

Kongens nei

Mange tror at det var i Elverum kong Haakon sa nei til å overgi Norge til tyskerne. Det er feil. Kongens nei kom i Nybergsund, slo lokalhistoriker Roar Vingelsgaard fast. Riktignok dro kong Haakon til Elverum 10. april der han ble bedt om å godta Hitlers krav og akseptere Quisling som statsminister. Men han sa ikke nei der. Han avviste å ta stilling til kravet, for han ville diskutere det med regjeringen som da befant seg i Nybergsund.

Tung tur

- Det ble en tung tur for kong Haakon de sju undringens mil tilbake til Trysil. Men det ble klart for ham hva han måtte gjøre. I sin tale til regjeringa i Nybergsund konkluderte han med at han måtte abdisere dersom den sa ja til de tyske kravene. Det var Kongens nei. Han sto rakrygget som Norges konge. Statsrådene støttet ham og sa nei til verdens største krigsmakt, sa Roar Vingelsgaard.

Historisk korrekt

Kongens nei i Nybergsund var en av grunnene til at ordføreren, Nybergsund grendeutvalg og Roar Vingelsgaard tok fatt på jobben med den nye informasjonstavla i Kongeparken. For her måtte korrekte fakta komme fram i lyset og Nybergsund få sin rettmessige plass i  historien.

- Hadde andre beslutninger blitt fattet her, ville historien om krigen og Norge blitt en helt annen, sa ordfører Ole Martin Norderhaug.

Krigshistorie

Roar Vingelsgaard og Vidar Linstad fortalte mye interessant om det som skjedde forut for, under og etter bombinga av Nybergsund, som sundingers historier og opplevelser og de kongeliges reaksjoner etter å ha søkt ly i og møtt lokalbefolkningen i Kongeparken under bombinga av Nybergsund.

Ikke tegn til liv

- Etter angrepet rapporterte tyskerne at stedet var bombet i stykker, og at det ikke fantes tegn til liv. Dermed kom det ikke flere angrep, og kongen og regjeringa kunne dra videre, først til Harhildstad i Innbygda der de holdt statsråd, sa Vingelsgaard.

Kongeparken

Kongeparken ble åpnet 16. juni 1946 av kong Haakon VII selv. Vingelsgaard og Linstad avsluttet sin historietime med å spille av kongens tale fra denne junidagen. Vi lyttet andektig og kjente på takknemligheten.

Evig påminnelse

Ordførerens avrundet seremonien slik:

- Måtte Kongeparken for all tid stå som en påminnelse om hvor galt det kan gå, en påminnelse om ryggrad og mot, og måtte den bidra til at vi skikker oss lik at det aldri kan skje igjen.

Så ta turen til Kongeparken og les deg opp på Nybergsunds krigshistorie og Kongeparkens historie!

Bildeglimt fra Kongeparken og lunsjen etterpå

Bysten av kong Haakon i KongeparkenOle Martin Norderhaug taler (3)Roar Vingelsgaard og Vidar Linstad (2)Publikum (1)Publikum (2)Else Myhr på feleStortingets tredje visepresident Svein Roald Hansen ved infotavla i KongeparkenStefan Bernard og Ole Martin Norderhaug (2)Ja, vi elskerVidar Linstad Arve Bjørseth Roar Vingelsgaard (3)Sigbjørn Johnsen og folk i KongeparkenFylkesmann Sigbjørn Johnsen ved infotavla i Kongeparken (1)Roar Vingelsgaard og Gunnar Hemstad (2)Oddrun Wallin ved infotavla i KongeparkenInfotavla i Kongeparken (2)Fra lunsjen (1)Fra lunsjen (4)Fra lunsjen (2)Minnemedalje til Marie Odden (1)Gunnar Hemstad og Svein Roald Hansen
Sist oppdatert: 18.09.2015 19:23:54